Krasse knarren kalender
01 juni 2022 
2 min. leestijd

Krasse knarren kalender

De moeder van mijn vriend P. is een Brabantse dame op leeftijd. 

Ze is de tachtig al ver gepasseerd en misschien de negentig ook wel, maar dat weet ik niet zo goed meer.

Zij weet dat wel. Sterker nog, ze heeft een beter geheugen dan al haar kinderen en kleinkinderen bij elkaar. 

Wil je weten wat ze deed op 31 mei 2011? Dan diept ze dat feilloos op. 

Ook alle verjaardagen van kinderen, kleinkinderen, ooms, tantes, achterooms, neven nichten, buurmannen en buurvrouwen en ja zelfs van vrienden die al jaren dood zijn. Ze kan ze zonder haperen ophoesten.

En als P. wil weten hoeveel jaar het nu geleden is dat hij die trektocht door de Himalaya deed, dan vertelt zijn moeder hem precies wanneer dat was. 

Ze weet zelfs nog het tijdstip waarop zijn heenvlucht ging en ook dat hij de achtste dag kilometerslang op een richeltje van minder dan 15 cm liep, terwijl onder hem een afgrond van honderden meters was. En dat achter hem op datzelfde richeltje een ezel liep met volle bepakking inclusief een voluit fotograferende dikke Amerikaan, die het allemaal niet meer volhield.

Hoe? Nou eigenlijk met een simpel trucje. Want de moeder van P. heeft elk jaar een nieuwe kalender die ze ophangt. 

En op 1 januari begint ze met het invullen van alle verjaardagen van iedereen die ze kent. Ja, ook van de mensen die allang dood zijn, maar dan met zo'n kruisje erbij. En die verjaardagen neemt ze over van de kalender van het jaar ervoor.

Maar ze doet nog iets anders, want elke dag schrijft ze kort op die kalender wat er gebeurde die dag. 

Niet alleen een bezoekje aan de dokter, of wanneer het tijd is voor de papierbak en zo, maar dus ook wat de kinderen doen, een telefoongesprekje dat ze had, bij wie ze op bezoek is geweest en zelfs wat er voor geks in de krant stond.

En dat doet ze elke dag, al jarenlang. En zo is er een dagboekje dat inmiddels decennia terug gaat. Want al die jaarkalenders zijn er nog, die gooit ze niet weg. 

Dus als mijn vriend P. wil weten wat er precies gebeurde op 31 mei 2011, of 2005 of 1991, dan zoekt ze dat zo voor hem op in haar stapel kalenders en vertelt hem precies wat die dag zoveel jaren geleden bracht.

Soms is het handig om een geheugensteuntje te hebben. En misschien heb jij al weleens gemerkt, dat wij je ook af en toe ergens aan helpen herinneren. 

Bijvoorbeeld als het tijd is voor de RIE, kort voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. 

Want de RIE moet je gemiddeld eens in de drie jaar doen en soms wat vaker, bijvoorbeeld als je verhuisd bent of als er nieuwe machines zijn gekocht.

Als wij weten wanneer jouw laatste RIE was, sturen we je standaard een mail wanneer het tijd is voor een update van de RIE. 

Want een up-to-date RIE is belangrijk. Daarmee voorkom je niet alleen een flinke boete bij controle, maar zorg je ook voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers.

Heb je geen RIE of denk je dat deze niet meer up-to-date is? Kijk dan even op onze speciale RIE pagina. Je vult een paar vragen in en we vergelijken dan snel het aanbod van de drie beste aanbieders bij jou in de regio.

>>> Vergelijk drie RIE-aanbieders

Wil je dat we je een reminder sturen als het weer tijd is voor de RIE? Stuur ons dan even mail met de datum van je laatste RIE. Dan zetten we de datum voor de reminder in onze jaarkalender.