Knock-out door een rechtse hoek van het leven
De afgelopen zag ik drie documentaires over achtereenvolgens een voetballer, een popster en een filmster.
Nu ja, die van de voetballer zag ik niet, want even los van dat voetbal of het leven van een voetballer mij een bietjesalade zal wezen, is het hoogtepunt van zijn dag de BBQ minutieus schoonmaken in een speciaal daarvoor gemaakte tent, zodat hij weer een nieuwe steak op het vuur kan gooien.
Of zo ongeveer vatte een vriend van mij het leven van David Beckham samen.
Nee dan Robbie Williams, die als zestienjarig broekie beroemd werd in Take That, ten onder ging aan Saks en Druks en Rock'n roll, weer boven kwam drijven en een van de meest succesvolle solozangers ever werd.
Robbie werd gefilmd in zijn landhuis ergens in Los Angeles, waar hij steevast in een zwart exibitionistisch onderbroekje kijkt naar de hoogtepunten en dieptepunten van zijn leven, terwijl je hem langzaam ziet veranderen in de diep gegroefde popster die hij nu is.
Een popster die volgens het Hollywood boekje beroemd wordt, daarna verguisd en verketterd door de gemene Engelse rioolpers, maar uiteindelijk met een mega comeback alle roem krijgt die hem toekomt, terwijl hij traantjes laat over zoveel oneerlijkheid en zijn dochter nog maar eens knuffelt, terwijl je net iets te diep inzoomt op de rimpels en versleten tattoos.
Nee, dan de bio over Sylvester Stallone, zonder twijfel de meest intelligente van de drie, die een paar hele mooie lessen levensfilosofie geeft. Het begint al in de openingsscène, waar Sly in zijn huis in Hollywood staat, omgeven door kunst en parafanalia uit zijn filmcarrière en hij begint met te zeggen dat het leven net is alsof je in een trein zit.
Je ziet alles aan je voorbij glijden, in korte fragmenten, en elke keer als je denkt, hier wil ik even bij stil staan, is het uitzicht alweer voorbij. Om nooit meer terug te komen.
Daarom verlaat hij zijn huis, omdat de kunst, de mooie spullen, alles wat hem vroeger inspiratie bracht, dat niet meer doet, nu hij ouder is en zijn kinderen het huis uit zijn.
Maar de mooiste kwoot vind ik toch wel deze. Die komt uit boksfilm Rocky 5.
"The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life."
De bio over Sly laat zien dat je soms alleen succesvol kunt worden als je bij je eigen plan blijft, omdat de wereld soms niet ziet wie je bent of wat je kunt.
Precies zo is het als jij belangrijke HR-thema's wilt laten winnen in de MT-ring. Want daar heb je misschien te maken met straatvechters die gewend zijn onder de gordel te meppen. Die niet stoppen tot ze bloed zien.
Het kan ook best zijn dat je die ring helemaal niet in durft te stappen, omdat je bang bent dat het MT je met huid en haar opvreet. Omdat je denkt dat de klappen die je kunt uitdelen met onderwerpen als duurzame inzetbaarheid, verzuim of de nieuwste instroom- en uitstroomcijfers te weinig punten opleveren van de net iets te bloeddorstige jury.
Terwijl de linkse directe en de uppercut van HR toch behoorlijk gevaarlijke wapens zijn waarmee je echt wel kunt winnen. Misschien zelf met een knock-out in de eerste ronde.
Maar dan moet je wel kunnen verdedigen tegen de standaard patronen uit de hoek van het MT. Altijd eerst een rechtse winst-directe, dan een omzet uppercut, gevolgd door een harde stomp in de begroting. Nogal voorspelbaar vind je niet?
Om je hier tegen te verdedigen, geven Pauline Miedema en ik op 7 december a.s. om 13:30 uur de training ' Hoe word je HR-adviseur met Ballen'.
In de gratis mini-training ontdek je:
- Wat de eigenschappen zijn van een goede HR-adviseur en hoe je erachter komt wat voor adviseur jij bent.
- Hoe je de oogjes van je manager kunt laten glimmen zodra je met een voorstel komt, zonder dat je foute beïnvloedingstechnieken hoeft te gebruiken.
- Waarom je moet stoppen met vaag HR-jargon en hoe je met een paar supersimpele aanpassingen alleen nog maar duidelijke taal spreekt die iedereen binnen je organisatie binnen twee zinnen begrijpt.
- Hoe je jouw directie inpakt met slimme verleidingstechnieken, waardoor zelfs de meest lastige HR-thema’s als warme broodjes over de toonbank gaan.
- Hoe je ervoor zorgt dat HRM voortaan standaard op de MT-agenda staat en je bovendien steeds als eerste gevraagd wordt mee te denken over strategische HR-vraagstukken.
Dit is de link om je in te schrijven:
Inschrijven voor de gratis mini-training 'Hoe word je HR-adviseur met Ballen' >>>