Je hersenen zijn dommer dan je denkt
Als je aan iemand vraagt wat die echt wil, dan is het antwoord vaak iets als "Alsie maar gelukkig is".
Rondom geluk, of eigenlijk vooral het streven naar geluk, is een hele industrie ontstaan. In Nederland alleen al zijn er 60.000 vaak zelfbenoemde Geluks- en levenscoaches.
Want het probleem van geluk is ook dat we dat vaak van anderen laten afhangen. Van je partner, van vrienden, je werk, of zelfs van het aantal likes op je nieuwe katten fotopost op fakebook.
Zelfs onze koning waarschuwt dat streven naar geluk mooi is, maar dat het geen obsessie moet worden. Maar dat is het wel een beetje, anders zou die het niet zeggen natuurlijk.
Om gelukkig te worden, kun je van alles doen: naar een van die coaches gaan natuurlijk, een week op een tropisch eiland vertoeven met de partner van je dromen, elke week iets van je bucketlist afstrepen, naar een 'Word vandaag megagelukkig dag' gaan waar je 3.000 euro voor aftikt en je in ruil daarvoor alle andere koekwausjes onbeperkt mag omhelzen, of kiezen voor een teenchakra healing of zo.
Als je dat soort dingen doet, maken je hersenen namelijk stofjes aan waar je gelukkig van wordt, om precies te zijn: Dopamine, Oxytocine en Serotonine.
Je zou dus kunnen zeggen dat Geluk eigenlijk niet veel anders is dan lichaamseigen blije oikel chemicaliën. Die nog gratis zijn ook.
Maar voordat je nu naar de teenchakrahealert rent, is er wel iets wat je moet weten. Want jouw hersenen kennen namelijk niet het verschil tussen iets echt beleven of iets herbeleven.
In andere woorden, als jij je ogen dichtdoet en je een moment voor de geest haalt dat je echt gelukkig was. Bijvoorbeeld toen je verliefd werd op je partner, of na de geboorte van je kind, of toen je een groot compliment kreeg van je baas of zo.
Als je dat moment heel eventjes maar in gedachten herbeleeft, dan maakt je lichaam die gratis chemicaliën ook aan. Je kunt eigenlijk dus per direct stoppen met zoeken naar geluksmomenten. Want alleen eraan denken werkt net zo goed.
Je fopt jezelf gewoon een beetje en kunt dan gewoon de hele dag op dat geluk teren. Mooi toch? Het werkt en het werkt onbeperkt, volgens Tabe Ydo dan, die hier een boekje over schreef.
Wat ook werkt, is je niet zo druk te maken over van alles. Want streven naar geluk of perfectie kan je behoorlijk in de weg zitten. Ook op het werk.
Inmiddels heeft bijna 1 op de 6 medewerkers last van werkdruk en zelfs burn-out verschijnselen. Een bijna ongelofelijk getal dat zomaar nog eens verder zou kunnen gaan stijgen de komende tijd.
Terwijl je redelijk eenvoudig korte metten kunt maken met werkdruk. Daarom maakten we samen met werkdruk-deskundige Marijke Hoekstra een masterclass.
Zij vertelt je alle ins en outs over omgaan met werkdruk en heeft ook een paar gouden tips hoe je op een goede manier je to-do lijst organiseert.
Zodat niet jouw collega's maar jijzelf je prioriteiten bepaalt. Ze legt ook uit hoe je, door maar een paar hele simpele dingen aan te passen in je werkroutine, ineens volop energie overhoudt voor leuke dingen.
Waarbij je die laptop 's avonds niet meer open hoeft te klappen. Terwijl je collega's wel steeds aan je vragen hoe je jouw werk toch allemaal zo goed geregeld hebt. Hoe? Dat lees je de masterclass 'Omgaan met werkdruk'.
Je kunt deze masterclass alleen vandaag nog bestellen met 50% korting. Je betaalt dan geen € 125,-- maar slechts € 62,50.
>>> Bestel de masterclass over werkdruk