Is dat een rolletje King, of ben je gewoon blij dat je hier werkt?

Soms kom je weleens bij organisaties waar mannen met een stokje in hun broek rond lijken te lopen. En soms lijken zelfs de vrouwen dat te doen.

Dat zijn van die bedrijven waar iedereen wel zou willen werken.

Misschien werk jij ook bij zo’n bedrijf? Loop je de hele dag met een rolletje King in je broekje te pochen op verjaardagsfeestjes omdat je bij zo’n ubermegakoel bedrijf werkt.

Omdat het zo gaaf is dat je op een skippybal door de gangen mag springen, er een beach volleybalveld in het midden van de kantoortuin staat of omdat je er op vrijdag in je mintgroene Hawaï-shirt vol ananassen mag verschijnen.

En dat komt allemaal door die unieke cultuur, waarvan alleen de uitleg al zo’n beetje eenderde van het jaarverslag beslaat.

Die superfantastieze Cultuur met een K zorgt er namelijk voor dat jouw bedrijf succesvol is. En jouw taak als HR-professional is het om medewerkers te werven die het beste bij deze cultuur passen.

Klinkt logisch toch?

Want cultuur vertelt wie je bent als je aan het werk bent. En dankzij de cultuur van uberkoelheid is Elan Musk van Tesla nu de rijkste man ter wereld, ook al heeft hij nog nooit zijn doelstellingen gehaald.

Cultuur is bijna synoniem geworden voor je lotsbestemming. Cultuur is Bijbel, Koran en Torah tegelijk van de corporate wereld. En het enige wat de grote voorganger van zo’n bedrijf nog hoeft te doen, is die cultuur uitdragen en nog meer volgelingen vinden.

Alleen, stel dat je zo’n leider bent, of je doet de HR voor zo’n bedrijf, waar word je dan precies op afgerekend?

Op je koelheidscore? Op het aantal skippyballende collega’s tijdens je dagelijkse 15 minuten vergadering? Op een kinderdagverblijf op de tweede etage en het aantal peuterbriljantjes dat al op hun vierde kunnen lezen en schrijven?

Of dat je 20 procent van je tijd mag lanterfanten met zelfverzonnen neuspeuter projecten.

Je voelt hem al aankomen. Dat is het dus niet. Nu ja, het is één ding wel.

Het is 100 procent KULtuur, dus zonder die tuur.

Want de cultuur van een bedrijf, dus ook het jouwe, is 100 procent regelrechte quatsch.

Tuurlijk, er komen vast wat goudzoekers af op al die cultuur blingbling die de afdeling arbeidsmarktcommunicatie jaar-in-jaar-uit over alle media uitdiarreert.

Zoals motten ook altijd op een felle lamp in het donker afkomen. Maar die worden verblind door het licht en vliegen daarna rondjes tot ze dood neervallen.

Want werknemers werken niet bij jou vanwege je oh zo leuke cultuur, maar vanwege iets heel anders. Iets heel simpels.

Werknemers werken bij je, omdat ze zich thuis voelen in… het… team.

In het boek ‘Negen leugens van de werkvloer‘ wordt uitgelegd waarom. En waarom je dus beter kunt investeren in teams die het goed met elkaar kunnen vinden.

Het mooie is dat dit eigenlijk heel eenvoudig is. Elke dag met elkaar lunchen en de dag bespreken. Dat mag ook gewoon over werk gaan, dus krampachtig privé-onderwerpen bespreken met autistische techneuten is niet nodig.

Of een plekje creëren waar je even snel dingen met elkaar kunt bespreken. Dat hoeft helemaal geen roze gepimpte Office n’Chill-kamer te zijn. Drie houten stoelen en een Goudpalm – gewoon midden in de kantoortuin – is al genoeg.

Het draait namelijk totaal niet om uiterlijk en pluche gimmicks, maar vooral om respect voor elkaars mening en respect voor elkaars kennis en vaardigheden. Het feit dat je je werk en alles wat daar bij hoort met elkaar deelt.

Ik weet het, dit is totaal niet seksie als je danst en dat stokje wordt nu bij de meesten een slappe bleekselderijstengel.

Maar lees nog even verder, strebert.

Want de resultaten van zo’n hecht team, die je dus met een simpele formule kunt samenstellen, zijn onvoorstelbaar.

Zo’n team verslaat de hele wereld, is bijna nooit ziek, kent weinig verloop, is veel productiever, maakt meer winst, enzovoorts.

Voel je hem? Ik kan door nog wel even over doorgaan, maar ik stel voor dat je dat boek zelf even leest. Want dit was nog maar hoofdstuk 1.

Of maak in elk geval korte metten met alle kultuurkul bij jou op de werkvloer en ga om te beginnen aan het werk met je eigen team.

Gewoon elke dag even een kwartiertje samen wat doen. En ja, dat kan ook via zoemzoem.

Laat je weten wat er gebeurt?

Groeten,

Ps. Gezocht. HR-professionals die klaar zijn met al die HR-mythes. Heb jij ook korte metten gemaakt met een HR-mythe binnen jouw organisatie? Of ken je iemand die dat gedaan heeft? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en verhalen. Stuur je me even een berichtje?