Ik heb dus een partijtje onzin uitgekraamd
17 augustus 2023 
3 min. leestijd

Ik heb dus een partijtje onzin uitgekraamd

Ik ben er gister achtergekomen dat ik een partijtje onzin heb uit gekraamd.

Nu ja een beetje dan, want ik heb een tijdje klakkeloos iets aangenomen, zonder te check check dubbelchecken of het wel helemaal klopte. 

Je hebt vast weleens van de volgende redenering gehoord:

Dat je maar 5% onthoudt wat je hoort in een collegezaal, 10% van wat je leest, 20% van wat je luistert, 30% als iets je gedemonstreerd wordt, 50% als je het bediscussieert, en maar liefst 70% tot 90% als je het gewoon gaat doen of aan iemand anders uitlegt.

Dit is de 'learning pyramide' of the 'cone of experience' en wat blijkt: ergens in 1910 is er een training gegeven waarin deze getallen werden gebruikt in een 'train-de-trainer van een energiebedrijf'. En daarna werden deze getallen 'waar'.

Say what?! Ja, precies, dat dacht ik ook.

100 jaar later staan deze getallen nog steeds in diverse gerenommeerde boeken en publicaties. Het afgelopen jaar las ik zeker vier boeken die naar deze pyramide refereren. 

Maar ook al staat het in veel managementboeken, ook al wordt er vaak naar verwezen, als je heel eerlijk bent, is er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat het ook klopt.

Misschien is het ook niet allemaal boelchips, maar er is behalve die training uit 1910 geen concrete bron van deze data; harde feiten ontbreken en het is ook een wel erg simpele weergave van het leerproces.

Wat niet wil zeggen dat actief leren, dus leren door te doen, niet een veel effectievere manier van leren is dan passieve leervormen, waarbij je alleen maar iets aanhoort van een of andere professor Saaigaren in een luxe villa in ut Gooi. 

Want, als je vooral doet terwijl je leert, heb je meer begrip, krijg je direct de kans het toe te passen in de praktijk en blijft de stof veel beter hangen. 

Door interactief te leren, ben je meer betrokken en gemotiveerd en leer je vaak ook vaardigheden die verder gaan dan leren, zoals kritisch denken, probleemoplossend denken en samenwerken. 

Is dit dan wel waar Bobbie? Nu ja, in een onderzoek dat gepubliceerd werd in 'Proceedings of the National Academy of Sciences' stond dat studenten, die alleen maar lezingen volgen in plaats van actief leren, 1,5 keer zo veel kans hadden om te falen.

Waarom ik hier allemaal zo'n punt van maak? Nou, omdat Pauline Miedema en ik op 12 oktober een training geven, waarbij we je in één dag gaan transformeren tot een 'HR-adviseur met ballen'

Natuurlijk zit daar ook wat theorie bij, maar het heeft gewoon weinig zin om een betonmolen theorie over je uit te storten. Daarom gaan we vooral doen, ontdekken, doen, ontdekken en nog eens doen. 

Dit doen we aan de hand van je eigen uitdagingen die je hebt in je rol als HR-strijder, of dat nu met het MT is, met je collega's, of met je to do lijst van 347 taken. 

Wat ook je uitdagingen zijn, die dag ga je ook aan de slag met je eigen HR-plan. 

Het maakt niet uit wat het onderwerp is. Of het nu je Duurzame Inzetbaarheidsplan is, je HR masterplan voor de komende 3 jaar, of hoe je AI gaat inzetten binnen je afdeling, dat mag allemaal. 

Tijdens de training ga je aan de hand van negen succesformules voor HR met ballen aan de slag met je eigen HR-plan. Ondertussen ontdek je ook van alles, bijvoorbeeld wat voor soort adviseur je bent, hoe het zit met je leidinggevende capaciteiten en nog veel meer.

Aan het einde van de dag presenteer je jouw plan zelfs aan de groep en krijgt direct feedback. Op je plan zelf natuurlijk, maar ook op de manier hóe je de presentatie doet, want dat is minstens zo belangrijk. 

Zodat je er daarna helemaal klaar voor bent om het MT van hun stoelen te blazen.

Omdat het de eerste keer is dat we deze training geven, heb ik een mooi aanbod samengesteld.

Want je krijgt niet alleen een aantrekkelijke korting van € 200,-- op de introductieprijs van € 795,--, maar je krijgt ook nog eens twee bonussen t.w.v. € 547,--. 

Het enige wat je hoeft te doen, is je aan te melden vóór de deadline. Die is 22 augustus om 18:00 uur. Dit is het aanbod:

Introductieaanbod eendaagse training 'Zo word je HR Adviseur met Ballen'

  • Eendaagse training 'Zo word je HR-adviseur met Ballen'
  • Wanneer/waar: 12 oktober 2023 in Amersfoort

+++ Bonus +++

  • Inclusief masterclasses Duurzame Inzetbaarheid (t.w.v. € 99,--)
  • Inclusief masterclasses Recruitment (t.w.v. € 99,--)
  • Inclusief masterclasses Personal Branding (t.w.v. € 99,--)
  • Inclusief 2 x 45 minuten één-op-één coaching met Pauline of mij (in het kwartaal na de training: t.w.v. € 350,--)

Je betaalt voor de training inclusief alle bonussen geen € 1.144 maar slechts € 595,--.

Inschrijven kan via deze pagina. Je vindt daar ook alle informatie.

>>> Schrijf je in voor de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen'.