HR en het probleem van de liederlijke leidinggevende

Morgen, tijd voor een beroemde vrijdagmorgen kwoot om je hersens even een kikstart te geven.

"It takes intelligence and ingenuity and years of application to ruin a company."

Dit zijn de prikkelende woorden van Michael Blumenthal, oprichter van IT gigant Unisys. Als je hier paar seconden over nadenkt, schieten je vast wel wat namen te binnen.

Ik moest zelf gelijk denk aan de Belastingdienst, Philips, Shell en trouwens ook een paar van de Zuidasdino's, al zitten die laatste natuurlijk nog in de ontkenningsfase.

Want dit soort bedrijven worden gerund door meestal bovenmatig intelligente, maar wel behoorlijk falende managers, die soms al decennia vol doorzettingsvermogen bezig zijn er een potje van te maken.

Maar Bob, het is niet de bash-je-leidinggevende- vrijdagmorgen. Ook al is het thema 'mijn leidinggevende' wel een van de thema's die het meest genoemd worden door de meer dan 6.000 HR-strijders die mijn column lezen.

Maar eigenlijk bedoelen we dan niet 'het thema', maar meer het 'het probleem' van de leidinggevende. Om precies te zijn: het probleem van de 'liederlijke leidinggevende'. 

Want, zo vinden wij HR-professionals - leidinggevenden hebben geen idee wat ze aan het doen zijn, ze kunnen geen fatsoenlijk gesprek voeren, hebben geen visie en al helemaal niet een visie op HR. 

Ze hebben twee oren gekregen om te luisteren, maar gebruiken toch alleen maar hun mond, of zitten alleen maar op de megalomane inhoud en niet op de mens, wat toch echt het belangrijkste bezit is van een bedrijf.

De gemiddelde leidinggevende kan helemaal niet managen, maakt steeds ruzie en rotzooi en neemt zelden eens advies aan van jou, de HR-adviseur.

En natuurlijk, je hebt gelijk als je zegt dat er ongelofelijk veel mis gaat bij organisaties en dat dit ook best vaak veroorzaakt wordt door falend leiderschap.

Maar eh, huilie, huilie. Er gaan ook best veel dingen goed toch? En daar hebben die leidinggevenden dan toch ook een rol in? 

Dus, als je alles bij elkaar optelt, dus de plussen en minnen, op welke stand kom je dan eigenlijk uit?

Heb je trouwens enig idee wat voor hondenbaan het soms is om een leidinggevende te zijn? Want er wordt altijd naar de leidinggevende gekeken om de koeienflatsen op te ruimen. 

Van boven krijg een manager onmogelijke opdrachten en van beneden krijgt die standaard weerstand van medewerkers die hun - allang achterhaalde bekrompen mening - al twintig jaar geleden in gewapend beton hebben gestort. 

Iedereen kijkt naar jou, omdat ze vinden dat je alles moet weten, dat je alles maar moet regelen en ook nog iedereen de juiste kant opstuurt. Alsof je een soort oppertovenaar bent, die met zijn eikenhouten stafje zwaait, er dan een bliksem uitkomt en het sprookje eindigt met een 'ze leven nog lang en gelukkig'.

Maar leidinggevenden hebben een goed bewaard geheim dat ik graag met je deel. 

Dat geheim is, dat leidinggevenden zelf vaak ook geen idee hebben, maar er wel het beste van willen maken. Net als jij trouwens. En ze willen net als jij ook graag aandacht geven aan medewerkers, ze willen bovendien een inspirerende leider zijn en ook graag aardig gevonden worden. 

Alleen weten ze dus vaak niet hoe. En dat vinden wij HR-strijders dan weer onacceptabel. 

Want we hebben met iedereen geduld, oneindig zelfs, behalve dus met die manager.

Denk er maar eens over na vandaag. Hoe ga jij eigenlijk met je manager om?

In mijn boek 'HR met ballen' geef ik een hele buslading tips hoe je samen met je manager er het beste van kunt maken. Ik geef je ook negen succesformules waarmee je het MT overtuigt te gaan investeren in het menselijk kapitaal.

Het zijn honderden tips, die ik de afgelopen decennia vol doorzettingsvermogen heb verzameld. En je kunt er dus voor maar een paar tientjes gebruik van maken door vandaag nog het boek te bestellen.

Je kunt het ook niet doen en gewoon lekker boos blijven op je liederlijke manager. Maar kijk dan niet vreemd op als er weer niets verandert.

Meer weten of bestellen? Dit is de link. 

Bestel 'HR met ballen' >>>