Hoe laat je dat roze gevaarte naar binnen glijen?

Tuurlijk, je kunt er voor kiezen om zo’n ding hatseflats in je mond te steken, waarbij er aan alle kanten wat uitspuitert.

Ik ken zelfs een ongelofelijke muchomacho die zo’n roze gevaarte met veel plezier in zijn mond laat glijen en er ook nog eens flink bij gaat kreunen en smakken.

Maar of je nu onervaren bent of een doorgewinterde gebakseter, een tompouce – want daar heb ik het over – kun je eigenlijk niet eten zonder te kliederkladderen.

Grappig is dat iedereen zo zijn manier om dat gebakske te eten, zo bleek gister na wat onderzoek op kantoor en bij mij thuis.

Mijn lief bijvoorbeeld haalt de bovenkant eraf en eet die heel hebberig als eerste op.

Mijn moeder probeert het altijd met een vorkske netjes in stukjes te hakken, waardoor het gebakje al snel lijkt op een peuterpotje Olvarit met bietjes. Blèh.

Stijn, mijn PA, doet het op zijn Tukkers volgens hemzelf, dus gewoon in een keer in je mond proppen en dan de rest van de middag ongegeneerd je gezicht aflikken waar de restjes zitten.

Ikzelf haal de roze bovenkant er voorzichtig af en leg dat op de rand van het schoteltje. Calvinistisch als ik ben opgevoed, bewaar ik het lekkerst voor het laatst.

Met een vorkje haal ik de room van de onderkant weg die bij deze handeling is meegekomen en stop dat toefje alvast in mijn mond, als een zoetgevooisde hors d’oevre.

Maar al deze manieren zijn nog steeds niet kliedervrij. En je mist natuurlijk de essentie, namelijk de combinatie van bladerdeeg, room en glazuur.

Waarom zou iemand een gebakje maken dat je vervolgens in delen moet opeten, omdat je er anders uitziet als een gesmolten suikerspin?

Dan maar op onderzoek bij de HEMA, die jaarlijks 14 miljoen van die misgebaksels maakt. Daar blijkt dat er nog veel meer manieren zijn.

Je kunt de tompouce bijvoorbeeld kantelen, doorprikken, uitlikken of splitsen.

Maar mijn persoonlijke favoriet is toch wel de verbouwing. Daarbij haal je bovenkant er voorzichtig af en plakt deze dan weer op de onderkant. Waarna je een stevige bodem hebt en rustig je tanden erin kunt zetten, zonder dat de room er aan alle kanten uit floept.

Arbodienstverlening kun je ook op heel veel manieren tot je nemen. Je kunt alles zelf doen of alles uitbesteden, om maar eens twee uitersten te noemen.

En als je alles zelf doet – of eigen regie voert zoals dat in de arbomond heet – wil je natuurlijk niet dat het verzuim er aan alle kanten uit spuit. Iets wat juist dan wel heel vaak gebeurt.

Heb je een heel hoog verzuim en voer je eigen regie, dan wordt het hoog tijd om je arbogebakje eens anders te gaan consumeren. Misschien moet je hem eens kantelen? Of verbouwen?

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Heb je bijna geen verzuim, maar betaal je je blauw aan een full-service contract met support vanaf dag een?? Dan wordt het misschien tijd om je dienstverlening eens met een vorkje uit elkaar te trekken? Wat heb je nu echt nodig en wat kun je laten?

Wil je weten hoe je ervoor staat, of er misschien nog andere gebakjes in de arbobakkerij zijn dan alleen die vermaledijde tompouce, of heb je hulp nodig bij het vinden van de beste arbodienst en heb je geen idee waar je moet beginnen?

Meld je dan aan voor de gratis online workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie. Daarin vertellen Marco en ik je alles wat we de afgelopen elf jaar hebben geleerd om een arbodienst te selecteren die echt bij je past. Bijvoorbeeld:

  • 5 fatale missers bij het vinden van een arbodienst
  • Privacy en AVG  
  • Eigen Regie: kan dat nog? (spoiler: nee dus) 
  • Waarom gratis arbo niet alleen een sprookje is, maar vooral een nachtmerrie
  • Waarom aanbesteden vaak pure tijdverspilling is 
  • Hoe je met één WGA-dossier je hele arbo- en vitaliteitsbudget financiert 

Waarschuwing vooraf: De workshop is alleen iets voor jou als je binnenkort start met het selecteren of aanbesteden van een nieuwe arbodienst, of als je ontevreden bent over je huidige arbodienst en benieuwd bent hoe het anders kan. Je kunt ook alleen meedoen als jouw organisatie meer dan 100 werknemers heeft.

De eerstvolgende workshop is 21 februari en je kunt je aanmelden via deze link.

Aanmelden voor de workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie >>>