Hij-dag
08 juni 2023 
2 min. leestijd

Hij-dag

"Hoezo is het geen zij-dag?", vroeg een van de jongens uit het team, toen ik vertelde dat Marco en ik vandaag een heidag hebben.

"Nou, zei ik" - ook omdat ik dacht dat ze een beetje relativerende humor wel konden waarderen - "omdat er bij ons alleen maar blanke, ik bedoel witte mannen worden toegelaten in de boardroom, dus dan kun je het net zo goed een hij-dag noemen, dan is het maar duidelijk."

Toen een andere medewerker er nog aan toevoegde dat het dan ook een hun/zij-dag kon zijn, schudde ik meewarig mijn hoofd en maakte ik - geloof ik - zelfs nog wat afkeurende geluidjes.

"Jij bent ook echt een cis hetero man hè", kreeg ik toen uiteraard nog naar mijn hoofd geslingerd. 

Wat prima past in het rijtje waar ik de eerste twintig nog wat jaren van mijn leven voor ben uitgescholden: "Vuile flikker, vieze Turk, piethoane...".

Ik heb pas twee jaar geleden geleerd wat dat is, een cisman. Of misschien is het zelfs wel een woord dat pas twee jaar geleden is uitgevonden, dat weet ik niet precies, dus ik ging even koffie voor mie myself en ei zetten. 

Ook omdat er geloof ik nog 168 andere manieren zijn waarop je van andere mensen kunt houden en gewoon houden van soms al ingewikkeld genoeg is.

Dus nee, dit is dus geen hrm-tertainment over woke, want als witte man van 53 kan ik toch niet meedoen aan die discussie. Omdat ik ook nog 7 vinkjes volgens Joris Luyendijk heb, is alles wat ik hierover zeg, vind, vraag of relativeer volgens de wokerij per definitie de domme mening van een witte man die er helemaal niets van begrijpt. Wat zeer waarschijnlijk ook zo is.

Woke is dan ook een HR-thema dat ik zeker niet aansnijdt in mijn boek 'HR met Ballen', behalve dan heel even, in het hoofdstuk 'HR en de Pegels'. Dan wel onder de noemer 'inclusiviteit'.

Maar daar is het ook gelijk cruciaal, zeker als het hard nodig is dat jouw organisatie meer inclusief gaat worden.

Want in dat hoofdstuk vertel ik je hoe je een ongelofelijk lastig onderwerp als inclusiviteit zonder moeite verkocht krijgt in de boardroom. Zelfs als daar alleen maar witte oudere hetero cismannen de dienst uitmaken.

Ik laat je daar zien, dat het verkopen van inclusiviteit zelfs zo simpel is, dat je maar een paar zinnen nodig hebt om het ze uit te leggen, waarna alle weerstand verdwijnt.

Dus voordat je het weet, zitten al die witte mannen te likkebaarden bij het idee dat ze voortaan een inclusieve organisatie zijn. Terwijl je maar een klein dingetje verandert in wat je erover vertelt, maakt jouw MT toch een gigantische radslag-overstag in hun inclusiviteitsdenken.

Het is een van de 9 succesformules in mijn boek 'HR met Ballen'. Met deze succesformules overtuig je het MT te investeren in menselijk kapitaal.

En deze week is alweer de vierde druk van het boek uitgekomen. Dat moet gevierd worden!

Daarom kun je deze week de speciale bundel van 'HR met Ballen' voor een heel zacht prijsje aanschaffen. Als je tenminste de speciale code drukvier bij de checkout gebruikt.

Je krijgt dan de fel oranje hardcover, het luisterboek én het e-boek, en betaalt geen € 44,49 maar slechts € 34,99. 

Bestel hier de 'HR met Ballen' bundel voor de speciale bundelprijs >>>

Ps. mocht je liever een door mij gesigneerd exemplaar willen met een persoonlijke opdracht erin? Bijvoorbeeld om een collega cadeau te geven of gewoon aan jezelf? De kortingscode werkt ook daar.