Het verschil tussen oefenen en opgeven
14 augustus 2023 
3 min. leestijd

Het verschil tussen oefenen en opgeven

Vorige week zat ik twintig minuten op een krukje.

Voor mij stond de piano, met zijn 88 witte en zwarte toetsen, de pedalen, de klankkast, de snaren, de dempers en twee kammen: een voor de hoge noten en een voor de lage noten.

Al die tijd speelde ik geen noot, maar staarde alleen maar naar dat ding en probeerde niet te gapen, niet afgeleid te worden en tegelijk te zorgen dat mijn gedachten geen loopje met me zouden nemen. Ik hoefde alleen maar in de ruimte te zijn met dat instrument.

Ik had er drie pogingen voor nodig om één te worden met de piano. Iets wat me in 53 jaar nog nooit gelukt is, niet als kind toen ik jaren pianoles had en ook niet later, toen ik weer jaren les had en al helemaal niet toen ik geen les meer had, maar wel regelmatig speelde.

Ook al speel ik rustig een stukje Chopin, één worden met de toetsen is een ander ding en daardoor voelde het nooit helemaal lekker. Het bleef het een beetje zoeken naar de juiste toon zeg maar.

Maar dat is sinds vorige week dus anders, dankzij ene Stephen, die me in een paar minuten overtuigde om in plaats van wat lukraak te gaan rammen op de toetsen eerst maar eens twintig minuten voor de piano te gaan zitten.

Stephen gaf een motivatiespeech waar de gemiddelde crisisleider een puntje aan kan zuigen. Een speech die misschien wel geschreven is door een blockbuster schrijver, ik weet het niet, maar hij kwam nogal binnen en dit is ongeveer wat hij zei:

'Practise is to fail and fail and fail over and over again, until you don’t fail anymore.' 

Als een baby leert lopen, staat die op en valt, staat weer op en valt. Misschien huilt ze een keer, misschien lacht ze een keer, maar ze staat op en valt weer.

Ze vraagt geen advies aan papa of mama, niet aan broertjes of zusjes, maar valt en staat weer op, net zolang de baby zelfstandig kan lopen.

Het verschil tussen mislukken en succes is dan ook simpelweg stoppen met proberen en in plaats daarvan opgeven. Want zolang je oefent, kun je falen en opnieuw falen. Dan is het gewoon nog niet gelukt. 

Blijf je proberen, net zolang tot het wel lukt, dan heb je succes.

Stop je met oefenen, dan heb je gefaald. Want je gaf op voordat je succes boekt.

Wat mij raakte, is dat mensen die slagen en mensen die niet slagen, meestal precies dezelfde afstand afleggen. Alleen, de mensen die niet slagen, draaien halverwege om en lopen dezelfde afstand weer terug.

Alsof ze halverwege de marathon denken, hmm nee dit gaat niet lukken, en dan het hele eind weer terugrennen naar de start. Dat is falen en dat is zonde. Zonde van al die moeite die je hebt gedaan.

Mensen die slagen, gaan voor commitment aan hun doelen in plaats van zich overgeven aan angst, gaan voor het halen van doelen in plaats van zich overgeven aan luiheid en onzin.

Waarom ik nu ineens probeer een beetje de movitatiegoeroe uit te hangen? Nou, omdat ik merk dat veel HR-strijders hier ook last van hebben. Dat ze niets liever willen dan een succes maken van hun werk, het mooiste vak ter wereld.

Dat je tijdens de vakantie bijvoorbeeld een idee hebt gekregen voor een nieuw plan, maar niet goed weet hoe je er een succes van kunt maken.

En om Stephens woorden erbij te pakken. Simpel gezegd, door eerst één te worden met je plan en dan te vallen en weer op te staan, en dan nog een keer, net zolang tot het wel een succes is en jouw MT akkoord gaat met de uitvoering ervan.

Als je dat prettig vindt, ga ik jou daarbij helpen, want 12 oktober geef ik samen met Pauline Miedema de eendaagse training 'Zo word je HR-adviseur met ballen'.

In die training ga je aan de hand van negen succesformules aan de slag om je management te overtuigen te investeren in menselijk kapitaal. 

Je leert ook om de succesformules direct toe te passen, want je gaat deze dag aan de slag met je eigen HR plan. Aan het einde van de dag presenteer je jouw plan zelfs aan de groep.

En het maakt niet uit of je die dag honderd keer valt, elke keer helpen we je weer opstaan, net zolang tot je zelf kunt lopen. Net zolang tot het een succes is.

Omdat het de eerste keer is dat we deze training geven, heb ik samen met Pauline een mooi aanbod samengesteld. 

Want je krijgt niet alleen een aantrekkelijke korting van € 200,-- op de introductieprijs van €795,--, maar je krijgt ook nog eens twee bonussen t.w.v. € 547,--. 

Het enige wat je hoeft te doen, is je aan te melden vóór de deadline. Die is 22 augustus om 18:00 uur. Dit is het aanbod:

Introductieaanbod eendaagse training 'Zo word je HR Adviseur met Ballen'

  • Eendaagse training 'Zo word je HR-adviseur met ballen'
  • Wanneer: 12 oktober 2023
  • Waar: Amersfoort 
  • Wie: Maximaal 12 deelnemers

+++ Bonus +++

  • Inclusief masterclasses Duurzame Inzetbaarheid (t.w.v. € 99,--)
  • Inclusief masterclasses Recruitment (t.w.v. € 99,--)
  • Inclusief masterclasses Personal Branding (t.w.v. € 99,--)
  • Inclusief 2 x 45 minuten één-op-één coaching met Pauline of mij (in het kwartaal na de training: t.w.v. € 350,--)

Je betaalt voor de training inclusief alle bonussen geen € 1.144 maar slechts € 595,--. 

Inschrijven kan vanaf nu via deze pagina. Je vindt daar ook alle informatie.

>>> Schrijf je in voor de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen'.