Het verschil tussen goede en slechte HR-strijders
Toen ik je vorige week schreef over de speledingetjes waar HR de hele dag mee bezig is, stuurde Raymond Tuerlings, HR director van Hydra en een van mijn trouwe lezers, me de volgende hersenkraker:
"Goede HR managers kennen alle protocollen, slechte HR managers passen ze ook allemaal toe  ."
Het lijkt zo'n simpele zin en ik weet niet wat het met jou doet, maar ik ben hier dus al een paar dagen los op aan het gaan. Ik heb de vraag zelfs aan ChatGPT gesteld.
Die trouwens kwam met een heel braaf antwoord. Namelijk dat goede HR managers weliswaar alle protocollen kennen, maar ze selectief toepassen omdat ze begrijpen wanneer ze beter flexibel kunnen zijn.
Iets milder was ChatGPT voor de slechte HR manager, die star en rigide is en liever de regels volgt dan oog heeft voor individuele omstandigheden, wat kan leiden tot inefficiëntie, ontevredenheid bij medewerkers en andere problemen.
Misschien doet het helemaal niets in jouw brein vandaag, maar laat het anders gewoon even resoneren en mail me even wat het je heeft opgeleverd.
Een van HR-thema's waar je zeker protocollen toepast, is het onderwerp verzuim.
Om te beginnen natuurlijk het verzuimprotocol, waarin je vastlegt wat je doet als er een medewerker ziek wordt.
De grap is, sommige organisaties doen, onder het mom van eigen regie, gewoon de eerste zes weken niets. Nu ja, af en toe een telefoontje naar de zieke medewerker. Als ze tijd en zin over hebben.
Maar eigenlijk is dat helemaal geen grap, want een medewerker zit zes weken thuis, je betaalt ondertussen wel gewoon het loon door, er is die zes weken geen enkele omzet of productie en andere werknemers moeten het werk van die zieke medewerker er vaak maar even bij doen. Dus de druk neemt alleen maar toe.
Ondertussen heb je geen idee wat er écht aan de hand is, want alleen een dokter mag daar over oordelen. Dat ben jij niet en de leidinggevende ook niet toch?
Pas na zes weken komen ze in actie en beslissen dan of ze een bedrijfsarts van de arbodienst gaan inschakelen. Maar die arts is echt niet morgen beschikbaar, want die zit de komende weken ramvol geboekt. Zit je al op acht of tien weken.
Dit staat allemaal netjes in het verzuimprotocol, dat een of tandere protocoltijger heeft vastgelegd, dus het is allemaal precies binnen de lijntjes en de kans dat je er een boete voor krijgt is minimaal.Â
Toch voorspel ik je, dat jouw schadelast tienduizenden euro's per dossier hoger is dan bij organisaties die vanaf de eerste week wel de arbodienst inzetten. En ik voorspel je ook dat jouw verzuim minimaal een paar procent hoger ligt dan organisaties die actief samenwerken met hun arbodienst.
Maar dit is een beetje een complex verhaal en ik kan het nog veel simpeler uitleggen.
Want om te beginnen is een contract met een arbodienst verplicht, net als trouwens het uitvoeren van een RI&E en een PMO.Â
Een contract dat alleen maar binnen de lijntjes blijft, en waarbij je braaf doet wat de Wet verbetering Poortwachter allemaal voorschrijft, levert je minder op dan een contract waarbij je intensief samenwerkt met een arbodienst en samen bepaalt wat het beste is voor jouw medewerker en de organisatie.
Want als ik één les geleerd heb bij het helpen van meer dan 20.000 klanten bij hun verzuimproblematiek, is dat je soms heel rigide moet zijn en soms juist heel flexibel.Â
Maar sommige dingen, zoals eigen regie, moet je gewoonweg niet doen natuurlijk, tenzij je dol bent op een hoog verzuim en miljoenen euro's schadelast, en jouw management daar geen seconde van wakker ligt.
Als jij op zoek bent naar een andere arbodienst en wilt weten welk verzuimprotocol het beste bij jouw organisatie past, vul dan vandaag even de arbodienst vragenlijst in op onze website.Â
Dat is een eenvoudige vragenlijst waarmee je precies aangeeft wat je van een arbodienst verwacht en waar je probleem zit.
Heb je de vragenlijst ingevuld, dan bellen we je eerst. Samen kijken we dan hoe je ervoor staat en welke oplossing het beste bij jou past. Of je nou liever met of zonder al te veel protocollen werkt. Dit is de link naar de arbodienst vragenlijst.
Vind de beste arbodienst voor mij >>>