Het geheim van een soepel draaiende organisatie: het Reynolds-getal

Maandagmorgen. Eerste uur. Natuurkunde. Blėh?

Geintje natuurlijk, maar weet jij wat het Reynolds-getal van je organisatie is?

Ja, dat getal is natuurkunde. Maar ook HR. Ga ik je nu uitleggen.

Beeld je als eerste in: je haalt met een lepel honing uit een pot.

Nee, niet gelijk in je mond stoppen. Laat het even van de lepel afglijden.

Zie je hoe traag en soepel het naar beneden stroomt zonder te mengen of te klotsen?

In de natuurkunde heet dat een laminaire stroming. Vloeistoflagen die netjes en rustig naast elkaar bewegen. Geen chaos, geen weerstand. Alles loopt soepel. En langzaam.

En ja, dat is heerlijk rustig, maar misschien ook een beetje zaai.

Okay, leuk hoor Meester Bob al die natuurkunde, maar wat heeft dat met HR te maken? Nou, meer dan je denkt.

Want ik vermoed dat je in jouw organisatie wil dat de processen ook lekker laminair verlopen. Dus het liefst een beetje rustig en beheersbaar.

Dat medewerkers allemaal goed met elkaar samenwerken, zonder chaos of turbulentie.

Maar dat is niet altijd zo. Want soms wordt het turbulent.

Bijvoorbeeld als er plotselinge veranderingen plaatsvinden. Een reorganisatie, een overname, de economie die in elkaar stort of juist oververhit is. Omdat er zware concurrentie is. Of omdat de overheid allemaal nieuwe regels verzint of weg hocuspocust.

Ineens is er weerstand, frictie en chaos. Het verloop stijgt, het verzuim knalt omhoog, medewerkers zijn ontevreden. Ze lopen te mopperen of gaan zelfs staken.

Het punt waarop laminair overgaat in turbulent wordt in de natuurkunde het Reynolds-getal genoemd. En dat gegeven kun je ook prima toepassen in je organisatie en ook in HR.

Want elk bedrijf heeft dus zijn eigen Reynolds-getal. Teveel veranderingen in korte tijd? Dan vliegen de processen in alle richtingen. Als een te harde waterstraal die alle kanten uitspat. Alles zeiknat.

Maar ja, een beetje turbulentie is soms ook wel lekker toch – het houdt iedereen scherp. Dus wat is het moment dat het nog lekker is en wat is het moment dat de chaos begint en het niet meer leuk is?

Vraag je vandaag eens af: hoe zit dat bij jou? Is jouw organisatie als een lepel honing of als water uit een brandweerspuit dat overal heenspat?

Ik ben benieuwd. Laat je het me weten?

Dit stukje komt trouwens in mijn nieuwe boek 'Dit is geen HR', en dan ergens in het hoofdstuk over de onzin van tijdreizen.

Wil je trouwens weten hoe het ervoor staat met de laminaire stroming in jouw organisatie? Doe dan een PMO, kort voor Preventief Medisch Onderzoek. Dat is niet alleen nuttig, maar ook een van de drie verplichtingen van de Arbowet.

Op onze speciale PMO-pagina vind je alles over het onderwerp en kun je ook een vergelijking aanvragen van drie best passende PMO-aanbieders.

>>> Lees alles over PMO