Headbangende duiveneieren
"Ik zit op de vrije school en ben een film aan het maken over duiven en ben benieuwd of u uw mening hierover wilt geven."
Zondagmorgen 9:35 uur, ik loop in het zonnetje door de Amersfoortse binnenstad en een jongen met blonde krullen kijkt me met een blik ergens tussen tussen nerveus en vrijmoedig aan.
"Ik wil wel mijn mening geven, maar ben niet zo heel enthousiast over vliegende stadsratten. Is dat erg?", zeg ik.
"Nee hoor, want de meeste mensen proberen een positieve mening te geven, zeker als ik ze vertel dat ik een positieve film over duiven wil maken. Mijn eigen beeld over duiven is namelijk door al dat filmen ook erg veranderd de laatste tijd. Dus dan heb ik ook een andere mening."
Waarop de jongen zijn statief in orde brengt, ik mezelf in een gunstige camera pose positioneer, de krullebol nog snel even zijn telefoon aanzet voor een beter geluid, en dan zijn filmvraag stelt: "Wat vindt u eigenlijk van duiven?"
Waarna ik het verhaal vertel over nogal hitsige duiven op mijn balkon op de Orteliusstraat in Amsterdam die maar opvolgers bleven kweken, vooral rond halfvijf in de ochtend.
Wat je ook deed, de eieren bij de onderbuurman op de barbekeu sodemieteren, elektroshocks uitdelen met zo'n elektrische vliegenmepper of met 103 decibel een pre-Rammstein band aanzetten die de embryonaaltjes op en neer liet dansen, die gevleugelde parasietendragers bleven maar nesten maken en er enthousiast verse eieren inleggen.
Anyway, ik heb het hele verhaal volgens mij al een keer verteld, een paar honderd columns geleden, en het is eigenaardig maar ook een mooi verhaal en zeker film waardig, ook omdat ik sommige duiven heus wel mooi vind, zeker op mijn bord en dan goed klaargemaakt met het liefst een goed glas wijn ernaast, en het verhaal heeft niet alleen een twist maar ook nog een happy end in rode port saus, dus ik zag de jonge filmmaker smullen en zelfs hardop lachten bij sommige toch wat vreemde details die deze wildvreemde man uit zijn mouw schudde.
Toen het verhaal klaar was, drukte hij op de rode stop knop op zijn camera. En sloeg zich daarna patsbammeke voor zijn hoofd.
"Oh jee, dit is me nog nooit overkomen, ik ben vergeten op de opnameknop te drukken. Maar gelukkig heb ik nog wel uw stem", zei hij een beetje beteuterd.
Dus ik ben benieuwd waar - in deze ongetwijfeld unieke duivenfilm - mijn voiceover belandt die het over duiveneieren heeft die headbangen op Rammstein.
Maar vork he, het zal je maar overkomen, dat je als HR-strijder een prachtig verhaal hebt voorbereid, over een onmisbaar HR-thema bijvoorbeeld.
Je haar zit goed, je powerpoint strak in elkaar, je hebt vol-kleuren hand-outs en ook nog een paar keer droogstoppel voor de spiegel geoefend. En dan mag je de stage op.
Daar sta je dan, klaar om in een one-taker zonder al te veel gestotter jouw verhaal te doen. Vergeet je toch ineens iets heel cruciaals.
En nee, en dan bedoel ik dus niet dat je op de opnameknop moet drukken.
Maar dat je gewoon even vergeet wie je voor je hebt. Namelijk het MT, managers die bijna een andere taal lijken te praten, die denken en misschien zelfs wel dromen van getallen en de dingen graag concreet zien, horen en voelen.
Alles wat jou niets zegt.
Maar de realiteit is, dat je bij je MT niet moet aankomen met vage HR-termen, nietszeggende beloftes van vredesduiven of prachtige volzinnen met dure woorden als "amplitie" of zo, omdat ze echt werkelijk geen idee hebben wat dat is en al snel een partijtje gaan lopen gapen bij jouw vast heel erg flitsende presentatie.
Nee, als je wilt dat jouw HR-plan gevroten wordt alsof het een rosé gebakken duifbraad is, dan moet je iets heel anders doen.
Komen met een sappig HR-plan dat in de volvette roomboter gebakken is en druipt van het jargon waar de gemiddeld directie dol op is. Dus vol met lekkere macho getallen, concrete resultaten, bewijslast in de vorm van feiten en vooruitzichten waar ze van dromen.
En precies dat gaan Pauline Miedema en ik een klein clubje HR-strijders leren op 12 oktober in onze nieuwe training 'Zo word je HR-adviseur met ballen in één dag'. We zitten er al een tijdje op te broeden en nu is het piepkuikentje dan eindelijk zo ver om uit het ei te kruipen.
De training is gebaseerd op onze bestseller 'HR met Ballen', en gaat verder in op de 9 succesformules om het MT te overtuigen te investeren in menselijk kapitaal.
En meer, want die dag vertellen we niet alleen alles wat je moet weten om het MT omver te blazen met jouw HR-plan, maar je gaat ook aan de slag met je eigen plan.
Aan het einde van de dag presenteer je jouw plan zelfs aan het speciaal samengestelde oefen-MT dat je voorziet van feedback, waarna je de puntjes op de i zet en klaar bent voor je eigen MT.
Ik heb een speciale pagina gemaakt waar je alle details over de training 'Zo word je HR-adviseur in één dag' kunt lezen.
Je kunt je daar deze week aanmelden voor de early bird prijs. Je betaalt tot vrijdag 18:00 uur namelijk geen € 795 maar slechts € 595. Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen is beperkt.
Lees alles over de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen in één dag' >>>