Geheime opnames van de nieuwe buren
10 maart 2023 
2 min. leestijd

Geheime opnames van de nieuwe buren

Zondagmiddag en ik krijg via de Wap een geluidsfragment van een boor die beton probeert binnen te dringen.

Het is overduidelijk geen beste boor en ook al zie ik niets, ik heb gelijk het beeld van een ietwat zwaarlijvige hoger opgeleide dertiger met twee linkerhanden, die al zijn overgewicht erachter zet om een gat te maken dat net groot genoeg is voor de plug waar een foeilelluk Ikea schilderij aan moet hangen.

Daarna krijg ik vier appjes er erachteraan, alsof ik een gesprek aan het voeren ben. En natuurlijk dertien vraagtekens, omdat ik niet gelijk binnen drie milliseconden reageer.

'Word knettergek ervan 13:11'
'Elke keer dat boren boven me 13:11'
'Houdt ook niet op na een paar weken 13:12'
'Dat is pas geluidsoverlast 13:12'
'? 13:13'
'? 13:14'
(bis 11x)

Dan stuurt hij er nog een langer geluidsfragment achteraan. Ik zweer je, dat ik dit keer de boor bijna de volle 1 minuut 28 die dit geluidsfragment duurt, hoor zuchten. Omdat het overduidelijk geen betonboor is, maar meer een handmixer met een onmogelijke taak.

Ik zucht ook, maar dan omdat ik mijn zoon met ASS, die sinds een paar maanden op zichzelf woont, omdat iedereen zei dat dat beter was voor hem en papa en mama, maar die ons misschien nu nog wel meer kopzorgen bezorgt dan daarvoor, niet goed kan uitleggen dat een paar gaten boren op zondagmiddag (okay, daar kun je best wel over discussiƫren vind ik ook) echt iets anders is dan nachtenlang feestjes geven, ja ook doordeweeks, terwijl andere mensen in je appartementengebouw graag willen slapen.

En dat hetzelfde geldt voor de hond van de buuf die drie keer blaft, omdat ze tegen vijf uur in de middag erg nodig moet plassen en haar baasje er nog niet is en jij nog in je bed ligt te meuren en daar ongelofelijke last van hebt, omdat je nog maar 12 uur en 20 minuten geslapen hebt en nu toch echt een chronisch slaaptekort ontwikkelt.

Mensen met ASS, kort voor Autisme Spectrum Stoornis, die denken en doen dus anders dan 'normale' mensen. Voor zover die normale mensen al bestaan trouwens. Als ik trouwens iets geleerd heb in de afgelopen 21 jaar, is dat 'normaal' gewoon ook niet bestaat. Maar dat lang niet iedereen dat snapt of wil begrijpen.

Dat je zelf er als ouder trouwens ook echt niet altijd zin in hebt om altijd maar weer begripvol te zijn, maar dat je feitelijk geen keuze hebt, omdat jouw kind dat simpelweg niet of veel minder goed kan. En dat je er zeker niet uit gaat komen door in je principes te blijven hangen.

Op de werkvloer is dat niet anders. Want hoe klein de organisatie waar jij voor werkt ook is, de kans dat ook bij jou iemand met ASS werkt, is heel groot.

Dat kan een vloek zijn, maar zeker ook een zegen. Want mensen met ASS kunnen dingen die al die 'normale' mensen niet of veel minder goed kunnen. Nog even los van dat werken met alleen maar 'normale' mensen me echt ongelofelijk saai lijkt.

Daarom deel ik vandaag een interview met een autist. Die geeft je 10 tips hoe je beter met medewerkers met autisme kunt omgaan. Dit is de link.

Lees het artikel '10 tips over omgaan met autisme op de werkvloer'.

Je kunt het gratis lezen in ons online vaktijdschrift BG magazine.

Ben je nog geen abonnee, registreer je dan wel eerst even via deze link. Een abonnement is gratis en geeft je toegang tot honderden kwaliteitsartikelen in jouw vakgebied.

Registreer voor een gratis abonnement op het vaktijdschrift BG magazine >>>