Geef jij medewerkers voortaan ook een proeftijd van 18 maanden?
17 juni 2022 
2 min. leestijd

Geef jij medewerkers voortaan ook een proeftijd van 18 maanden?

Er zijn drie hele succesvolle miljardenbedrijven waar ze helemaal niet doen aan tijdslurpend bilateraal overleg, voortgangsrapportages of stroperige projectgroepen.

Organisaties waar ook geen enkele bureaucratie is en waar toch duizenden medewerkers werken die precies weten wat ze te doen staat. 

Die net als alle andere kleine en grote bedrijven een heilig geloof hebben in het doel en de middelen en er een doorslaand succes van maken. 

Organisaties waar je pas na 18 maanden en soms zelfs pas na jaren proeftijd, gelijk een vaste aanstelling voor het leven krijgt. 

Niet met een contract dat opgesteld is door een enge jurist en dat je gelijk op je eerste werkdag vooral vertelt wat er met je gebeurt als je je niet aan je plichten houdt.

Nee, met een feestje op een ultra geheime plek, waarbij al je collega's om je heen gaan staan terwijl je een druppel bloed uit je vinger op een kaart van jouw beschermheilige doet, deze in brand steekt en dan tot aan je dood trouw zweert aan jouw bedrijf.

Waarbij trouwens al vlak na je geboorte beslist is of je er een van hen bent, of een van de anderen.

Organisaties waar een klein opgevouwen briefje met een korte handgeschreven instructie van de eindbaas der bazen - un pizzino del capo - al grote gevolgen kan hebben.

Waar een verkeerd gegooid ei, dat in een baldadig momentje op een bruiloft op de motorkop van je rivalen terecht kwam, nooit wordt vergeven en dat 16 jaar later nog kan leiden tot een paar afschuwelijke moorden.

Ik heb het natuurlijk over de Maffia. En ik las dit al in het eerste hoofdstuk van het boek van Capo tot CEO. Dus je snapt, dat ik van het weekend ga ik lezen hoe dat dan precies werkt.

Ik moest trouwens ook denken aan de training die ik maandag geef. Die gaat over hoe je gehakt maakt van nietszeggende KPI's.

Want veel organisaties verzuipen niet alleen zo'n beetje in hun overleg en bureaucratie, maar ze hebben vaak ook nog tientallen KPI's. Per afdeling welteverstaan. En HR doet daar vrolijk aan mee. 

Alleen, vaak zijn die KPI's nogal nietszeggend. Dus voor HR is dat bijvoorbeeld hoeveel uur een bedrijfsarts in zijn hok spreekuren heeft gedraaid, of hoeveel procent van de beoordelingsgesprekken op tijd zijn gevoerd.

Boeiuh!

Als je serieus genomen wilt worden, moet je gaan werken met serieuze KPI's. Dus kengetallen waar je een beetje warm en koud tegelijk van wordt. Die een beetje schuren als je ze niet haalt en waar niet alleen jij, maar het hele bedrijf zenuwachtig van wordt. 

Zeker als er af en toe een klein gevouwen briefje van de CEO in je handen wordt gedrukt met wat instructies.

En het moeten er niet tien of twintig zijn, maar gewoon drie. Capisce?! 

Hoe je KPI's opstelt die ook werken in een miljardenbedrijf en welke KPI's dat zijn, vertel ik je in de gratis online mini-training: 'Maak gehakt van nietszeggende HR KPI's' die ik samen met Pauline Miedema geef.

De training is maandag 20 juni 13:30 uur. In de training ontdek je ook: 

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en waarom ze daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.
  • Welke 3 KPI's onmisbaar zijn voor de HR-afdeling. 
Na de training weet je ook welke drie HR KPI's voor jouw organisatie de beste zijn.