Ga voor de derde optie
29 juni 2022 
1 min. leestijd

Ga voor de derde optie

Omdat ik deze week een paar dagen in een luxe hotel zit om een begin te maken met de volgende versie van mijn boek, heb ik bedacht dat ik elke dag een klein inzicht met je deel.

Een inzicht dat mij de afgelopen jaren heeft geholpen bij het opzetten van mijn bedrijf, als manager, in mijn rol als adviseur van kleine en grote bedrijven én bij het begeleiden van een kleine elite groep van HR-strijders.

Vandaag een eenvoudig, maar wel heel effectief inzicht dat ik trouwens las in het boek '180 business hacks'. Het gaat over het aantal opties dat je iemand voorlegt.

Ofwel, als je een plan maakt, hoeveel opties geef je dan aan degene die jouw plan moet goedkeuren?

Geef je één optie? Omdat je daar lang over nagedacht hebt en je vindt dat dit gewoon de beste optie is? 

Of geef je twee opties? Omdat er bijvoorbeeld een allerbeste, maar ook flink duurdere variant is. En daarnaast een iets goedkopere, maar ook nog steeds een prima optie? 

De meeste mensen doen dit. Ze baseren zich op de twee meest voor de hand liggende opties die er zijn. 

Soms zeggen ze letterlijk, het is het een óf het ander. 

Dus het is een standaard personeelspakket, waarbij je je aanpast aan het systeem, of een maatwerkpakket dat precies doet wat jij in gedachten hebt, maar maanden duurt voordat het operationeel is. 

Of iedereen krijgt er 5 procent bij, of alleen de jonge garde, omdat die anders wegloopt.

Privé doe je dat misschien ook. Misschien omdat je dit als kind al hebt meegekregen. 

Dus je gaat naar de speeltuin óf een spelletje doen. Je gaat uit eten óf naar de film. Je gaat kamperen óf naar een hotel. Het is de tuin doen óf een middag luieren op de bank.

Deze manier van denken lijkt misschien handig en werkt goed bij drammende kleuters, maar het beperkt ook je creativiteit. 

Je blijft in een patroon hangen en daar kom je niet meer uit. 

Wat je beter kunt doen, is jezelf dwingen de volgende keer ook een derde optie te verzinnen. Dus niet alleen de speeltuin of een spelletje doen, maar als derde optie de laarzen aan en met z'n allen stampen door de plassen. 

Dat doe je voortaan ook als een collega met maar een of twee opties komt. 

Probeer het maar eens. Wedden dat jouw en hun ideeën ineens een stuk interessanter worden? En dat het zelfs gemakkelijker wordt om je plannen erdoor te krijgen?

Zoek je meer van deze inzichten en wil je graag samen met andere gelijkgestemde HR-professionals aan jouw vaardigheden als HR adviseur werken, kijk dan even naar het jaarprogramma van BG magazine Plus. Dit is de link met alle informatie.

>>> Bekijk het BG magazine Plus programma