Een wet waar je je wel aan wilt houden
20 juli 2020 
2 min. leestijd

Een wet waar je je wel aan wilt houden

De afgelopen jaren probeer ik elke dag een beter mensch te worden en daar ben ik best een beetje overdreven in, al zeg ik het zelf. Dus ik experimenteer volop om erachter te komen wat voor mij werkt.

Lifehacks noemen ze dat.

Hoe kan ik beter functioneren? Hoe kan ik beter slapen, gezonder eten, meer energie hebben, meer conditie krijgen, langer concentreren, minder last hebben van stress, niet piekeren. Maar ook hoe krijg ik meer aandacht voor mijn omgeving, hoe voer ik betere gesprekken, hoe ben ik liever voor mijn vrouw;-) Dat soort dingen.

De komende hrm-tertainments neem ik je mee in mijn queeste naar een beter Bobmensch.

Vandaag begin ik met de Wet van elf. Dat is een tip die me zoveel tijd heeft opgeleverd, dat ik meestal in een paar uur per dag mijn werk kan doen.

Het is een kleine aanpassing in mijn dagroutine die ervoor zorgt dat ik zelden nog in tijdnood kom, zonder moeite alle deadlines haal en rustig een paar uur, of zelfs een paar dagen, kan uittrekken om een nieuw idee uit te werken.

Terwijl ik tot een paar jaar geleden makkelijk 60 uur per week werkte, een to do lijst had van 14 kantjes en nooit klaar was met mijn werk.

Deze simpele tip heeft me zelfs zoveel tijd opgeleverd, dat ik de komende weken zonder ook maar een seconde stress, de baan van twee collega’s over kan nemen, zodat zij rustig op vakantie kunnen.

Die Wet van elf heb ik trouwens niet zelf verzonnen maar staat gewoon in het boekje ‘Schaamteloos delegeren’ van Taco Oosterkamp. En de tip is heel gemakkelijk. Je hoeft er niets extra’s voor te doen. Je moet juist iets niet doen.

Want de Wet van elf houdt heel simpel in dat je je mailbox niet opent voor elf uur.

Niet. Nooit. Geen uitzonderingen! Dus ook niet ff snel in de bus of bij het ontbijt.

Probeer het maar eens uit. Het is even wennen, misschien heb je zelfs wel afkickverschijnselen. En als het bij jouw organisatie de gewoonte is dat alle mails binnen vijf minuten beantwoord worden, dan moet je even uitleggen dat je dit niet meer gaat doen.

Maar je zult al snel zien dat als je jouw dag niet begint met je mailbox wegwerken, dat je dan ineens wél tijd hebt voor dingen die er echt toe doen.

Misschien kun je eindelijk eens een paar uur ongestoord werken aan dat plan, of heb je ineens alle tijd voor een gesprek met een van je medewerkers.

Je zou zelfs kunnen overwegen om mijn wet over te nemen. Dat is Bobs Wet van één.

Ik wil namelijk elke dag minstens één klant spreken, maakt niet uit waarover, maar elke dag zit ik een tijdje achter de telefoon om te horen wat er allemaal speelt bij onze klanten.

De Wet van één zou voor jou kunnen zijn, dat je elke dag een afspraak hebt met een van de medewerkers. Drink een kop koffie, ga lunchen, of loop de werkvloer op en maak een praatje. En ja ook of júist met die stille Willie.

Je zult verbaasd zijn wat je allemaal hoort en wat je daar in je werk als HR-professional allemaal mee kunt.

Succes en ik ben benieuwd wat deze tip je oplevert.

En als je de komende weken niet alleen mijn hrm-tertainment wilt lezen, maar mij ook eens live aan de lijn wilt krijgen? Dan is de kans nu dus best groot 😉

Kijk maar eens op HR Navigator

Groeten

Ps. Welke lifehacks pas jij toe? En wat heeft jou echt verder gebracht? Ik ben heel benieuwd. Laat je het me weten door mee een berichtje te sturen? Ik verloot mijn boekje van Taco onder de inzenders!