Doris Day en andere verloren gewaande stukken

Mijn hrm-tertainment van dinsdag over de Adidas administratie van sommige verzekeraars riep nogal wat emotie op.

Zoals van Andries Bongers van HR-Kiosk - naar eigen zeggen al bijna 65 jaar! met plezier aan het het werk - die me schreef:

---

Hoi Bob, Bekend verhaal! Daarom weet ik al jaren dat minstens 30% van de pensioengegevens niet klopt. Omdat we veel over pensioen publiceren, krijg ik nogal eens de naïeve vraag: meneer wanneer krijg ik m’n pensioen? 

Ik kreeg eens een vraag van een gepensioneerde waarvan het pensioen was overgegaan van verzekeraar A naar de verzekeraar B*. Ging om een gespaard bedrag van zo’n 50.000 euro. 

Nou had ie nog het bewijs van de verzekeraar, terwijl de meeste mensen dit soort “onduidelijke” bewijzen meestal weggooit. Want een ander bewaart het toch wel? 

Verzekeraar B vertelde doodleuk dat zijn polis helemaal niet te vinden was. En daarmee hield het op. Ik stuurde namens HR-kiosk een brief aan de directie. De directie delegeert dat weer naar een afdelingschef, die een juf laat nazoeken of er überhaupt gegevens bekend waren. Met hetzelfde resultaat: Niet te vinden, dus . . . . . . . 

Ik bel die juf op en word nogal boos op haar en dreig e.e.a. te publiceren. Dat hielp uiteraard . . . . . . NIETS. 

Ik werd 2 dagen later gebeld door een collegaatje, die het toch wel erg vond dat mensen zo “het bos ingestuurd werden”. Zij ging in het archief kijken. 

En na een paar dagen belde ze mij op dat ze het document van de bewuste pensioengerechtigde had gevonden in een kast. 

Nou weet je dat ik al op leeftijd ben en een ander zou denken, dat was zeker voor het digitale tijdperk van effe na de oorlog! 

Nee, het ging over 5 jaar geleden. 

En “wij” maar denken dat alles gedigitaliseerd is. Nou mooi niet. En omdat 90% van Nederland niks bewaart en velen zelfs niet eens hun arbeidsverleden weten, kunnen ze ook niet bewijzen dat 30% van de gegevens fout zijn. En wat je niet hoeft uit te betalen blijft in de pot zitten of in de broekzakken van de CEO’s.

---

Nu is het niet mijn bedoeling om verzekeraars onder te urineren, dus heb ik de namen van de verzekeraars er even uitgehaald, maar er zit wel een wijze les in het verhaal van Andries. Twee zelfs. 

Vertrouw er namelijk nooit op dat een ander jouw administratie wel voor je op orde houdt! Zorg dus dat je een plek hebt hebt waar je Doris Day en andere verloren gewaande stukken altijd terug kunt vinden. 

Gooi jaaroverzichten en andere belangrijke stukken dus niet gelijk in de papierbak, maar archiveer ze zo netjes mogelijk. Desnoods gooi je alles in een grote archiefdoos die je daarna in een kluis stopt, als je niet zo netjes bent.

Maar check ook eens of je überhaupt wel de paperassen hebt van zaken als je pensioen, of alle verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een levensverzekering of een AOV.

Want misschien heb je die wel afgesloten in het jaar kruik en ligt dat dossier nu ergens in een archiefkast in de kelder te verspochten. Het is een illusie dat iemand die voor je gaat zoeken als die kwijt is.

Dus raad ik je aan het advies van Andries ter harte te nemen, want systemen verouderen snel en de ene na de andere partij wordt overgenomen, waarna dozen vol archiefstukken -  ja ook de digitale - zo maar per ongelukje in de versnipperaar kunnen verdwijnen.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Misschien hoef je zelfs bijvoorbeeld helemaal geen verzuimverzekering af te sluiten. 

Dus hoe graag mijn team je ook helpt bij het vergelijken van acht (en binnenkort zelfs negen) verzuimverzekeraars, lees eerst even het artikel dat we publiceerden op het ondernemersplatform De Zaak.

>>> Lees de vier redenen om vooral geen verzuimverzekering af te sluiten.

Weet je al wél zeker dat je een verzuimverzekering nodig hebt, maar had je geen zin in al dat papieren gedoe? Dan hoeft dat ook niet meer.

Want gelukkig hebben wij een volautomatische quick scan. Die gaat vliegensvlug, volautomatisch (nu ja bijna dan ;-). En omdat we als enige aanbieder in Nederland acht aanbieders vergelijken, is de kans groot dat je tot wel 40% premie kunt besparen. 

>>> Bereken mijn besparing op een verzuimverzekering