Doe dat telefoontje
07 december 2023 
2 min. leestijd

Doe dat telefoontje

Stel dat je nu aan het scrollen bent door je telefoon, of je leest een artikel op je scherm, of een mail, en plotseling verschijnt er in de boven rechterhoek van je scherm een bericht.

"Doe dat telefoontje"

Zeg maar daar waar normaal zo'n irritante pop-up verschijnt, staat nu "doe dat telefoontje".

Ik ben even benieuwd: aan welk telefoongesprek denk je nu?

Want de meeste mensen die geconfronteerd worden met deze vraag denken gelijk aan een heel specifiek telefoontje dat ze moeten doen. Volgens Jeremy Giffon, die dit concept als eerste bedacht schijnt te hebben, weet bijna iedereen gelijk welk telefoontje dit is.

Het kan een telefoontje aan je ouders zijn, of aan kinderen, oude vrienden, medewerkers, oude klasgenoten of zelfs zakenrelaties. Grote kans dat je, nu ik dit schrijf, zelf ook gelijk iemand in gedachten hebt.

Vaak is het iemand of een situatie die je ongemakkelijk maakt, waar je een beetje buikpijn van krijgt. Het is iemand waar je gelijk aan dacht, waar je je misschien ook even slecht over voelt en wat je dan gelijk uit je hoofd probeert te zetten.

Veel mensen wachten soms tientallen jaren voordat ze dat ene telefoontje plegen. Dat ene telefoontje gaat nooit weg, je hebt immer ooit besloten dat je het moest doen.

Toch stel je dat telefoontje steeds uit. Je bent aan het procrastineren, zoals dat met een duur woord heet. Procrastineren is misschien wel het mooiste woord van onze taal, maar betekent niets anders dan uitstellen.

En uitstellen betekent niets anders dan iets wat heel gemakkelijk is heel moeilijk maken.

Want dat ene telefoontje duurt misschien maar 5 minuten, maar als je het uitstelt, duurt het ineens jaren.

Het uitstellen van dingen die je wilt doen, kosten je ongelofelijk veel energie, vooral mentaal. Of het nu een boek is dat je wilt lezen, een kaartje dat je wilde sturen, of dat ene telefoontje.

Gek genoeg kosten al die dingen vooral energie als je ze niet doet. En hoe meer dingen je nog niet gedaan hebt, hoe meer energie je dat kost, omdat je dat allemaal onbewust met je meesjouwt en dat het kan voelen als een molensteen om je poezelige nekje.

Als je die dingen gewoon gelijk doet, dan ben je er niet alleen in vijf minuten van af, maar levert het je ook nog eens heel veel energie op. En bijna altijd een goed gevoel.

Iets om even over na te denken.

Wat je in elk geval niet moet uitstellen, is meedoen aan de gratis online mini-training 'Hoe word ik een HR-adviseur met Ballen'

Want vanmiddag om 13:30 uur sharp geven Pauliene Miedema en ik voor de laatste keer dit jaar deze training.

Daarin vertellen we je hoe je jouw MT kunt overtuigen dat 'ene telefoontje' naar jou te doen, zodat jouw belangrijkste HR-thema's vanaf morgen op de agenda staan.

Want of het onderwerpen zijn als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit of strategisch personeelsbeleid, het zijn allemaal thema's die het MT steeds maar uitstelt.

En terwijl het MT zich buigt over financiele rapportages, zul je heel even maar die irritante pop-up moeten zijn die zegt "doe dat telefoontje. Naar mij".

Dit is de link om je in te schrijven, het kost je minder dan een minuut.

Inschrijven voor de gratis mini-training 'Hoe word je HR-adviseur met Ballen' >>>