De smoothie met zangzaad is exit

Tijdens de vroege dagen van corona droomde je er misschien wel van. Weg van alle hectiek, terug naar een eenvoudiger leven. 

Misschien omarmde je zelfs wel de buitenlevenrage die minstens twee jaar als een veenbrand doorwoedde.

Maar dat is nu voorbij, las ik in een artikel in The Guardian. Want veel mensen zijn het zat om elke ochtend een gezonde smoothie met zangzaad naar binnen te slobberen. 

Ze hebben helemaal geen zin meer om het bos in te gaan, hun lunchwandeling te doen, of uren lang een beetje geforceerd in het nu te leven en hun razende Roeland gedachten als ballonnetjes te laten ontsnappen in het niets.

Nee, ze willen vegeteren, het liefst in een bed dat de smoezeligheidsfase ver voorbij is. Dat vol zit met bizarre etensresten en ondergoed dat eigenlijk al weken in de wasmand hoort, omdat het gewoon veel fijner is om in een bed te slapen dat nooit verschoond wordt.

Ze kijken de hele dag tv-series zonder geluid, terwijl ze tegelijkertijd eindeloos door social media scrollen en ondertussen de zak chips ondersteboven houden om ook de laatste restjes nog even naar binnen te gieten.

Af en toe lopen ze naar beneden om een een droge cracker met gesmolten kaas of een ander bizarre culinaire rariteit te maken.

En eten dat dan zonder bord, omdat het zo'n gedoe is om een bord te pakken omdat je dat ook weer op moet ruimen. Het afval gooien ze gewoon in de wasbak, want anders moet je bukken en daar word je moe van.

En soms lopen ze in hun wansie en lange kousen naar de buurtsuper om wat blikjes cola te halen, maar liever bestellen ze elk uur wat nieuws bij Gorilla of een andere flitsfietsert.

Het wordt de Goblin modus genoemd. 

Mensen in de Goblin modus omarmen het comfort van verdorvenheid. Ze hebben geen behoefte aan stijlvol zijn. Want een Goblin interesseert het immers niet hoe hij eruit ziet, of hoe hij zich presenteert.

Ik denk dat ik nu weet wat mijn puberzoon heeft en heb hoop dat wel weer een keer goed komt, want het schijnt dat je de Goblin modus ook aan en uit kunt zetten.

Maar stel nu dat je bij sommige van jouw medewerkers ook wat slijtage ontdekt?

Er zijn wat kilootjes bijgekomen, bij het online overleg is de camera steeds vaker stuk, of als die het wel doet, is de achtergrond geblurd en zie je niet veel meer dan een bolletje piekhaar.

Het liefst pak je je eigen koter met huid en haar op en zet zo'n slobberig wezen onder de douche, maar wat doe je met medewerkers die al een paar weken de ranzigheid omarmen?

En wat is de échte reden dat de gordijnen dicht zijn en chips en wafels het hoofdmenu zijn geworden?

Als je wilt weten hoe het er met jouw medewerkers voorstaat, dan is het tijd om een PMO in te zetten.

Met een Preventief Medisch Onderzoek krijg je snel inzicht in hoe het ervoor staat met het welzijn van je medewerkers. Maar een PMO kijkt ook naar de cultuur, het leiderschap, de werk-privébalans en dat soort zaken. 

Op onze PMO-pagina vind je alles over dit onderwerp en kun je ook gemakkelijk drie offertes opvragen van best passende aanbieders. 

>> hrnavigator.nl/PMO