Het is drie uur ‘s nachts. Op de paardenboerderie in Groenekan is de nacht al een paar uur gevallen. Iedereen is in diepe rust.
Af en toe hoor je een merrie in haar slaap zachtjes briesen en zelfs de nachtvogel knapt een uiltje.
Ineens is daar een man in een kanariegeel regenpak. Zijn gezicht afgedekt met een groen mondkapje en geschminkt met Indiaanse oorlogstrepen. Hij sluipt zachtjes op zijn tenen rond over het erf op een paar groenrubberen lieslaarzen.
Dan vindt hij wat hij zoekt. Hij zucht eens diep, siddert zichtbaar en laat zijn handen zachtjes glijden over groen metaal en zacht rubber. Dan ademt hij diep in en snuift de paardenmestgeur tot onderin zijn longen.
Het is al de vijfde keer dat hij zijn slag slaat bij deze paardenfokker en niemand heeft het in de gaten. Ook vannacht niet.
En terwijl hij nog een keer de lasnaden inspecteert, pakt hij een kruiwagen op onder de oksels en loopt via het achtererf zo…
de sloot in…
Tuurlijk, hij had ook via het hek kunnen gaan, maar als kruiwagen kleptomaan kies je niet voor de makkelijkste weg.
Nee, hij stapt via de schuine wal de diepe sloot vol groen kroost in, sleept de zojuist gestolen kruiwagen met zich mee en klimt dan aan de andere kant weer uit de sloot en loopt via een akker vol met maïs naar de weg.
Op camerabeelden zijn de bijzondere bewegingen van deze kruiwagen grootgrutter te zien. Maar liefst 50 keer heeft hij toegeslagen en het is aan Maartjen Spanjer te danken dat deze man nu eeuwige roem heeft gekregen.
Die maakte er een korte reportage van onder de naam ‘Ondertussen in 2020’. Overigens heeft de beste kruiwagenman zijn werkveld nu verlegd en doet tegenwoordig vooral nog aluminium ladders in het dorp verderop.
Het is een heus kruiwagenmysterie, want wat de beweegreden is voor deze man blijft in het duister.
Een echt verdienmodel zit ook niet in kruiwagens lijkt me, behalve als je er eentje hebt die je bij een corporate in het zadel kan helpen.
Maar toch, je moet maar de ballen hebben om ‘s nachts in je regenpak de boer op te gaan, 50 keer een kruiwagen te ontvreemden en daarmee de sloot in te stappen, terwijl je ook gewoon door het hek kunt stappen. Wat ook geen reudt uitmaakt, want niemand ziet je.
Waar je ook ballen voor nodig hebt, is in je rol als HR-adviseur. Dan heb je ook vaak te maken met opmerkelijke figuren. Vaak een bonte stoet van eigenwijze managers, medewerkers die het allemaal beter weten en jij die alle kruiwagen mysteries mag oplossen.
En dat is nog niet zo makkelijk, want je tast vaak in het duister over de echte beweegredenen van die managers, of ze zijn vooral overtuigt van hun eigen gelijk en hebben nogal moeite met luisteren.
Daarom is er 25 januari de online mini-training ‘Hoe word ik een HR-adviseur met ballen’. Want dan leer je:
- Wat de eigenschappen zijn van een goede HR-adviseur en hoe je erachter komt wat voor een adviseur jij bent.
- Hoe je de oogjes van je manager elke keer weer kunt laten glimmen zodra je met een voorstel komt.
- Waarom je moet stoppen met vaag HR-jargon en hoe je met een paar supersimpele aanpassingen alleen nog maar duidelijke taal spreekt.
- Hoe je jouw directie inpakt met slimme verleidingstechnieken, waardoor zelfs de meest lastige HR-thema’s als warme broodjes over de toonbank gaan.
- Hoe je ervoor zorgt dat HRM voortaan standaard op de MT-agenda staat en je bovendien steeds als eerste gevraagd wordt mee te denken over strategische HR-vraagstukken.