Crisismanagement in countrystijl
17 februari 2022 
2 min. leestijd

Crisismanagement in countrystijl

Sue was een jongen met een meisjesnaam.

Zijn dronken vader verliet hem en zijn moeder toen hij drie was. En het enige wat zijn vader hem gegeven had, behalve een gitaar en een lege fles drank, was die rottige meisjesnaam.

Het jungske moest daarom zijn hele leven vechten. Meisjes lachten hem uit, jongens mepten hem in elkaar. Alleen maar omdat hij de naam van een meisje had.

Dus toen hij groot was en een hele vent, besloot hij op zoek te gaan naar die sonofabiatch van een vader en zijn gram te halen.

Na maanden zoeken vond hij zijn inmiddels oude, grijze en verlopen vader in een kroeg in Gatlinsburg, een klein rottig stadje waar niets gebeurd. En daar zat zijn vader achter zijn drank.

Dus Sue stelde zich voor en zei: "Hallo, ik heet Sue, aangenaam. En nu ga je sterven". En de oude man en de jongen die Sue heet begonnen een gevecht, waar Badder Haarie nog een puntje aan kan zuigen.

Waarna de les volgt van countryheld Johnnie Cash, die dit liedje in 1969 in de San Quentin gevangenis tot grote hilariteit van de aanwezige moordenaars en vechtersbazen zong.

And he said, "Son, this world is rough

And if a man's gonna make it, he's gotta be tough

And I knew I wouldn't be there to help you along

So I give you that name, and I said goodbye

And I knew you'd have to get tough or die

It's that name that helped to make you strong"

He said, "Now you just fought one heck of a fight

And I know you hate me, and you got the right to kill me now

And I wouldn't blame you if you do

But you ought to thank me, before I die

For the gravel in ya gut and the spit in ya eye

'Cause I'm the f_ that named you Sue"

Vaak zit er meer in een verhaal dan je in eerste instantie denkt. Want de vader van Sue wist blijkbaar al dat hij een waardeloze opvoeder zou zijn, die liever met drank in bed lag, dan met zijn kinderen te spelen. En daarom gaf hij de jongen de naam Sue.

Want óf de jongen zou er aan onderdoor gaan, óf hij zou er juist sterker door worden. 

Een crisis maakt je namelijk vaak sterker. Tuurlijk, je kunt er ook volledig aan onderdoor gaan, de pan uit flippen zelfs, maar meestal, als de crisis voorbij is, heb je minstens één wijze les geleerd.

Bij een crisis zijn er ook een paar dingen die je beter niet kunt doen. Stoppen met nadenken is er een van. In woede ontsteken en je vader vermoorden, omdat die je een stomme naam gaf, heeft ook niet zoveel zin.

Als HR-strijder is het beter dat je in zo'n crisis koelbloedig blijft. Laat anderen maar in paniek raken, jij gaat eerst even iets anders doen. Iets wat niemand anders doet.

Hoe je als HR-professional met een crisis omgaat, daarover gaat de gratis online mini-training 'HR-crisismanagement zonder klotsoksels'. 

Deze training is iets voor jou als je wilt leren: 

  • Waarom er altijd weer een volgende crisis komt en wat je vandaag al kunt doen om voortaan elke crisis als een ware zen-master te kunnen weerstaan, zonder dat je nog last hebt van klotsoksels of gierende hyperventilatie. 
  •  Hoe je voorkomt dat je bij een crisis in blinde paniek de verkeerde besluiten neemt, waardoor jouw organisatie als een lemming het ravijn instort. 
  •  Hoe je tijdens een crisisperiode jouw meest waardevolle informatie verkrijgt door totaal iets anders te doen dan wat de boeken je adviseren. 

De training is aanstaande maandag 21 februari om 13:30 uur en je kunt aanmelden via de link hieronder. 

>>> Aanmelden voor de gratis training 'HR-crisismanagement zonder klotsoksels'