Ben jij de reiger of de sushi?

Op honderd meter van mijn huis zetelt al meer dan 30 jaar een reigerkolonie.

Vanaf februari strijken de vogels neer in het park. Een week of vier zijn ze dan nogal luidruchtig. Er moet voortgeplant worden en dat doen reigers bij voorkeur 's nachts.

Vanuit het duister klinkt hytsyg gekekker, wordt er gevochten om de balkons met het mooiste uitzicht en gebeuren er spannende dingen onder de nestelijke lakens. 

Daarna wordt het stil. Een tijdje dan. Je hoeft alleen nog goed op te letten als je onder de meer dan 25 nesten doorloopt die hoog in de bomen zijn gemaakt. Want de beesten bevuilen niet hun eigen nest hè, die poepen gewoon over de rand. 

Dus als je net even op het verkeerde moment op de verkeerde plek loopt. Van onderen... 

De natuur is een mooi ding. Net als de jonge reigers uitkomen, is er volop te eten. Het park zit ineens vol met jonge meerkoetjes, schattige pluizige slobeendjes, vette sappige breedbekkikkers en mini-fuutjes. 

Het enige wat de reiger hoeft te doen, is op tijd zijn plekje langs de waterkant te bemachtigen en de sushi bar is geopend. 

Op een mooi ronddraaiend plateau drijven allerlei lekkere rauwe reigerhapjes voorbij. Geserveerd met bultkroos en waterlelie. 

Ik heb te doen met al die papa en mama watervogels. Van al die snoezige mini pluisjes is na een paar weken meestal niet zo veel meer over. 

De vogels worden afgebeuld in een mooi gelegen bio-legbatterij met als enige doel om hongerige babyreigers te voeden. De natuur is misschien wreed, maar gelukkig ook rechtvaardig. 

Want als de reigers teveel jonge vogeltjes snaaien, dan zijn er het jaar daarna geen reigerhapjes meer en worden alle sushibars gesloten. 

Dan volgt er hongersnood onder de reigers en liggen ze in zielige verwrongen hoopjes onder de nesten. Door hun eigen uitgemergelde broeders of zusters twintig meter naar beneden gekletterd. 

En zo komt alles weer in evenwicht. Al dertig jaar. 

In organisaties werkt dit ook zo, gelukkig iets minder wreed. In tijden van overvloed gaan vaak alle remmen los. En in moeilijke tijden moet de broekriem er weer flink op.

Als HR-professional heb jij de taak om dat allemaal in goede banen te leiden. 

In welke periode zit jij nu? Puilen de sushi-plateaus over van de lekkernijen, of heb je alleen maar een paar broodkruimels? En welke gevolgen heeft dit voor de Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers? 

Want of je nu reigers moet voeden of mini-fuutjes, hoe zorg je dat je broedsel niet voortijdig opbrandt? En hoe zorg je, dat de oudere populatie het nog even volhoudt, zodat je kroost rustig volwassen kan worden en de boel kan opvolgen? 

Daarover gaat de masterclass Duurzame Inzetbaarheid die ik voor je heb geschreven. Daarin vertel ik je hoe je je eigen reiger- of futenkolonie gezond maakt en vooral gezond houdt.

In de masterclass zie je:

  • Wat de 7 onmisbare ingrediënten voor een onweerstaanbaar DI-plan zijn.
  • Hoe je een DI-beleid maakt dat zelfs de grootste storm kan weerstaan. 
  • Waarom Duurzame Inzetbaarheid in meer dan 70% van de gevallen mislukt en met welke simpele actie jij voorkomt dat jou dit ook gebeurt. 
  • Hoe je ervoor zorgt, dat je niet in de 5 grootste valkuilen van DI stapt. 
  • Wat de reden is dat veel organisaties een hele mooie DI-speeltuin aanleggen en er toch niemand komt spelen. 
  • Hoe je met een paar simpele aanpassingen in je plan zelfs de meest zuinige directie overtuigt om budget vrij te maken én tegelijkertijd alle medewerkers enthousiast krijgt om mee te doen.
  • Wat de 10 cruciale vragen zijn die je moet stellen, voordat je begint met het schrijven van een DI-plan.

Je kunt de masterclass Duurzame Inzetbaarheid deze week bestellen met 50% korting. Je betaal deze week dus geen € 99,-- maar slechts € 49,50. Je krijgt de masterclass dan per slakkenpost opgestuurd. Bestellen doe je via deze link.