Ben jij als water in een theepot?

Als je per ongelukje een keer in een bruut gevecht terecht komt, is het beste wat je kunt doen zo vloeibaar te worden als water. 

Je past je aan de omstandigheden aan, maakt je gedachten leeg en wordt volledig flexibel en vormloos.

Als je zo vloeibaar bent als water en je wordt in een kopje gestopt, dan word je dat kopje. Stop je jouw watervorm in een fles, dan word je die fles. En stop je jouw vloeibaarheid in een theepot, dan word je die theepot.

Zie hier de wijsheid van Kung Fu eindbaas Bruce Lee.

Nu zijn wij HR-strijders behoorlijk goed in ons aanpassen aan zo'n beetje alle omstandigheden. 

Dus de kans is groot dat jij daarom net zo goed in een vingerhoedje past als in een olympisch zwembad.

Soms is dat handig, maar nodig? Neuh, zeker niet altijd.

Neem bijvoorbeeld een onderwerp als KPI's, kort voor Key Performance Indicator. 

Die worden vaak ook wel een beetje gekscherend Key Performance Illusies genoemd. 

Dat komt omdat veel organisaties meester zijn in het bedenken van KPI's waarmee ze feitelijk rechtstreeks op een ijsberg afsturen, terwijl het MT boven op het dek de champagne aan het ontkurken is.

Alleen maar omdat alle KPI-metertjes van hun management dashboard op groen staan, ze daarom geen moeite meer doen de cijfers te doorgronden en geen flauw benul hebben dat er een onderwaterramp op ze af komt. 

Van water dat ineens de vorm heeft aangenomen van een verwoestende ijsmassa.

Stel je voor dat jij dat allemaal wél in de gaten hebt? En dat je je voor de verandering eens niet aanpast. En dat je daarom jouw organisatie kan behoeden voor een ramp? 

Door de vorm aan te nemen van een reddingsboei, een mega ijsbrander, of gewoon door een zwiep te geven aan het stuurwiel?

En terwijl je rakelings langs die ijsberg vaart, en eindelijk de aandacht hebt van het voltallige MT, en passent een paar KPI's introduceert waarmee die mooie boot van jullie met een kalm briesje naar warme prettiger oorden vaart.

Dat jouw KPI's de vloeistof zijn waarmee je voortaan elke maandag de theepot én koffiepot tegelijk vult in het MT, zodat HR vanaf nu bovenaan de agenda staat. 

Hoe dat werkt en wat die KPI's zijn, vertel ik je in de gratis online mini-training: 'Maak gehakt van nietszeggende HR KPI's' die ik samen met Pauline Miedema geef.

De training is maandag 20 juni 13:30 uur. In de training ontdek je ook: 

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en waarom ze daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.
  • Welke 3 KPI's onmisbaar zijn voor de HR-afdeling. 

Na de training weet je ook welke drie HR KPI's voor jouw organisatie de beste zijn. 

Aanmelden doen je via de link: