Ben je al droog achter je oren?
Ik ben al zeker twee decennia droog achter mijn oren.
Zo, jij was er laat bij Bob, hoor ik je denken. Maar dat bedoel ik niet.
Want als marketeer, als consultant en ruim twintig jaar als ondernemer, ben ik altijd gefascineerd geweest om dingen slimmer te doen.
Ik heb een vreselijke hekel aan taken die repetitief zijn. In mijn bedrijf HR Navigator hanteren we daarom het DRY-principe.
Kort voor: ‘Don’t Repeat Yourself’.
Schrijf je steeds hetzelfde mailtje? Maak er een sjabloon van. Sinds een tijdje zijn er handige tools als ‘Magical’ of ‘Textexpander’, waarmee je met één druk op de knop standaardberichten activeert, informatie invult in formulieren, of zelfs gegevens van de ene applicatie naar de andere kopieert. Dat scheelt je ongelofelijk veel tijd. En het werkt dus niet alleen in je mailbox.
Stuur je sommige mailtjes naar medewerkers altijd op hetzelfde moment van het jaar of maand? Maak er een trigger van in je HR-systeem die een mail automatisch verstuurt nadat je een bepaalde handeling hebt gedaan.
En misschien kun je ook gelijk een follow-up automatisch laten klaarzetten die deze mail op een later moment opvolgt? Of een taak aanmaken die automatisch in je agenda komt.
Als je wat jonger bent, vind je dit waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld, maar ik ben daar dus al bijna twee decennia mee bezig. En neem maar van mij aan dat het twintig jaar geleden niet normaal was en dat de meeste bedrijven het nog steeds niet doen.
Met de komst van AI is dat DRY principe in de hoogste versnelling gegaan. Voor mij, maar zeker ook voor HR.
Even wat instructiefilmpjes maken voor nieuwe medewerkers? Een bijna gratis tool doet het voor je. CV's lezen en de beste kandidaten selecteren? AI helpt je erbij en schrijft gelijk ook de uitnodigingsbrieven, de afwijzingsbrieven en boekt tijd in de jouw agenda en die van je collega's.
Als je wilt, luistert een tool als Fireflies zelfs mee in al je gesprekken en vat het gesprek en alle acties voor je samen. Ik las een paar weken terug dat een verzekeraar tot voor kort 30 secretaresses in dienst had om alle vergaderingen te notuleren.
Dat hoeft dus niet meer.
Gaaf? Ja!
Eng? Ook. Een beetje in elk geval.
AI is namelijk eng, overweldigend en ja, fantastisch tegelijk.
Maar ik snap best dat beginnen met AI best een beetje spannend is. En dat je allemaal vragen hebt.
Neemt AI dan mijn werk over? Hoe zit het met de privacy en alle data die ik deel? Is die dan ineens van enge Amerikaanse bedrijven met enge nerds aan het roer?
En zo'n abonnement kost natuurlijk weer geld. We hebben helemaal geen budget.
Wie weet heeft jouw bedrijf wel een heuse AI-policy. Verzonnen door een bestuurder van 50+ (ja, ik weet, dat ben ik ook). Voor de verandering eens een begrijpelijke bedrijfpolicy van een hele volzin:
"AI komt er hier niet in!"
Ik snap dat allemaal. En die vragen zijn legitiem.
Maar, of je nu wel of niet wat met AI aan het doen bent. Of je het nu leuk en spannend vindt en niet kan wachten. Of dat je juist elke keer als iemand het over AI heeft naar het kleine kamertje rent om je te verstoppen.
AI is hier en staat tegen de muur te lonken als dat stuk uit jouw middelbare schooltijd.
En in tegenstelling tot toen praat dat stuk nu ineens wel tegen je, kijkt naar je en flirt zelfs openlijk met je. AI vindt jou gewoon leuk.
Je hoeft elkaar alleen nog maar een hand te geven en jullie lopen zo samen naar buiten. De wijde wereld in.
Tijd om droog achter je oren te worden dus.
Of het een goed huwelijk wordt tussen jou en AI?
Geen idee, maar net als met liefde moet je met AI eerst wat experimenteren, zodat je erachter komt wat het beste bij je past. En ik ga proberen je daar een beetje mee te helpen.
Daarom geef ik samen met Reinier van Eijk - AI expert van het eerste uur - een online mini-training over AI en HR.
In die training geven we je minimaal 5 simpele manieren om morgen al te beginnen met AI.
Die training is interessant als je nog weinig met AI hebt gedaan, maar ook als je al een tijdje bezig bent, maar wilt weten hoe je het echt kunt inzetten in je werk als HR-strijder.
In deze gratis online mini-training ontdek je:
- Wat AI wél en niet is en wat je er in HR mee kan
- Hoe je korte metten maakt met de 7 AI mythes
- Tientallen praktische toepassingen van AI
- Wat de 5 belangrijkste AI tools voor HR zijn
- Hoe je 25% tijd bespaart met behulp van AI
- En nog veel meer
De gratis online mini-training is dinsdag 21 januari a.s. om 14:00 uur en duurt iets meer dan een uur. Inschrijven kan via de link hieronder.
Inschrijven voor de online mini-training AI in HR >>>
Fijn weekend alvast.
Bob Zeegers
hrm-tertainer