Agressieve biefstukken
Halverwege de Levada do Moinho in het noorden van Madeira staan twee koeien op het smalle pad. De dikbillen zijn rustig gras aan het eten en zwiepen een beetje met hun staart.
Nu is mijn lief een klein beetje erg bang voor koeien, vooral omdat ze vroeger - in de zomervakantie als ze logeerde in de achterhoek - als tijdverdrijf aan stiertje pesten deed.
Ik zelf ben dan weer helemaal niet bang, omdat ik als kleine jongen nogal wat uren op de boerderij van diverse vriendjes doorbracht en leerde dat koeien sullige, best lieve en zelfs een beetje dommige beesten zijn, maar dat je stieren dus wel altijd met rust laat.
Omdat het smalle paadje de enige plek is waar we er langs kunnen, zeg ik in de rol van dappere redder: "Kom, niets aan de hand, geef me je hand en we lopen er rustig naar toe, dan gaan ze vanzelf aan de kant."
En terwijl de regen van ons afdruipt lopen we langzaam richting de twee keer 700 kilo koe. De eerste koe staat met haar achterpoten naar ons toe en draait zich sullig om, als om te kijken welke vlieg nu weer op haar achterste wil komen zitten.
Maar daar waar ik gewend ben dat er eerst nieuwsgierigheid is en dat de koe dan rustig een stapje opzij doet, gebeurt er iets heel anders.
De koe draait zich ineens om, doet haar hoofd naar beneden, steekt haar hoorns vooruit en snuift, terwijl ze met haar rechtervoorpoot over de grond schraapt.
Kak, dit is geen koe, denk ik, terwijl ik zie dat ze maar een uier heeft, waar ook een heel ander soort melk uitkomt, en ik doe net op tijd een stap naar achteren om het bonkhoofd van deze agressieve biefstuk te ontwijken.
Oepsie, klein inschattingsfoutje van Bobmans, terwijl we afdruipen en hetzelfde kilometerslange pad teruglopen, onze blamage goedpratend door te zeggen dat het toch miserabel weer is en we al nat genoeg zijn en zin hebben in een goed glas wijn in onze villa met uitzicht op zee.
Misschien maak jij ook wel eens een inschattingsfout als het gaat om de veiligheid van je medewerkers?
Denk je dat je precies weet hoe alle koeien, uh hazen lopen. Dat je precies weet je wat er speelt, welke machines er allemaal zijn en met welk stoffen je werkt. Dat alle instructies bovendien op mooie posters op het prikbord staan. Dus met die veiligheid zit het wel goed.
Maar is dat ook zo? Of zou het kunnen dat je toch niet goed ziet, dat je net als ik een stier aanziet voor een koe? Dat kan nog behoorlijk verkeerd aflopen, vooral als er een ravijn zit naast dat smalle pad.
Want veiligheid gaat vooral ook om dingen die je misschien niet gelijk ziet. Net als die net-niet-uiers van de stier worden ze pas zichtbaar als het gevaar al voor je neus staat en ineens tegen je uitvalt.
Uit analyse van onze eigen cijfers blijkt dat maar liefst tweederde van de organisaties die we helpen, hun RI&E - wat staat voor Risico-inventarisatie en -evaluatie - niet op orde heeft.
Terwijl veilig en gezond werken allemaal begint bij de RIE. Hiermee onderzoek je welke risico's er zijn op de werkvloer. Dat gaat trouwens niet alleen om machines of bouwplaatsen waar je een helm moet dragen.
Het gaat om alle werkplekken. Dus niet alleen als je in de buitenlucht op een smal strookje staat te werken, maar ook in een brave kantooromgeving. Want daar heb je ook af en toe te maken met agressieve koeien, pesten, intimidatie of agressie. En natuurlijk ook met werkdruk en werkstress, want vooral dat laatste zorgt voor een heel groot deel van het langdurige verzuim in Nederland.
Dus voordat je verder gaat met je wandeling vanmorgen, gebruik je boerenverstand en check eerst even hoe het zit met de RI&E bij jouw organisatie. Heb je het goed geregeld, of hoor je bij de tweederde van de organisaties die het nog niet op orde heeft?
Weet dan dat een RIE niet alleen wettelijk verplicht is, maar je ook een flinke boete krijgt als je die niet kunt laten zien. En mocht iemand arbeidsongeschikt raken, dan betaalt de verzekering niet of veel minder uit.
Gelukkig is het opstellen van een RIE heel eenvoudig als je het overlaat aan professionals.
Vul om te beginnen vandaag nog de korte RIE-vragenlijst in op onze website. Daarna hebben we kort telefonisch contact en gaan we snel op zoek naar de beste RIE-aanbieder voor jouw organisatie.