Adelijke doperwt
24 maart 2022 
2 min. leestijd

Adelijke doperwt

Vandaag ga ik het hebben over de doperwt. 

Want er zijn twee dingen die je daarover moet weten. Nu ja misschien wel drie eigenlijk, maar dat komt zo.

Lodewijk de XIV, die van de zon en absolute alleenheerschappij inderdaad, was zo dol op doperwten, dat de duizenden adelijke lieden die op Versailles woonden ze elke dag te eten kregen. 

In de moestuin van het hof wist de hovenier van de zonnekoning gelukkig al die grote hoeveelheden peulemansen te produceren. En omdat hij dat onder glas deed, kon dat al vanaf april.

Totdat de tweede vrouw van Louise de indigestie en scheterij waar al al die doperwteneters last van hadden, zat was, en de doperwtenrage snel werd vervangen door een nieuwe adelijke modegril.

Niet dat dat veel uitmaakte, want Versailles was niet alleen vergeven van de adel, maar ook van de ratten en stank. Naar verluidt was Versailles het paleis dat het meest stonk van alle paleizen in Europa. 

Een walm van urine, reukwater en zweet kwam je als bezoeker tegemoet, af en toe met een beetje poep vermengd. 

Wie niet meer wist waar hij was, hoefde alleen maar even diep in te ademen. En Lodewijk XIV was de overtreffende trap van al die stank.

Maar goed, ondertussen was de peul wel doorgedrongen tot alle lagen van de bevolking, en is er zelfs heuse doperwtenkunst. 

Die noemen ze 'cosse de pois', een motiefje van - inderdaad - peulen, en dan het liefst van goud natuurlijk.

Mocht je toevallig ook zo'n adelijke- of gewoon boerendoperwtensmuller zijn, het is weer tijd om die doperwten te zaaien. Wel het liefst onder een beetje glas natuurlijk. 

Dus hup, met die klauwen de aarde in, een beetje schoonmaken en natuurlijk wat doppiemest erbij.

Waar het nu ook hoog tijd voor is, is de RIE, kort voor Risico- Inventarisatie en -Evaluatie. 

De RIE moet je namelijk ook af en toe even opschonen, zodat je er weer een heel seizoen tegen kan. Zeker als je net een nieuw pand bent betrokken, of als je bijvoorbeeld een nieuwe machine hebt staan glanzen.

De RIE kan gaan om hele simpele dingen. Als de gang in jouw kantoor vol staat met archiefdozen, dan is dat wel een dingetje als dat ook de vluchtroute is bij brand, want het is niet fijn als je daar dan over struikelt, of als dat oud papier in de hens staat en de vluchtroute is afgesloten.

Soms is het ingewikkelder, bijvoorbeeld de veranderingen die veel organisaties ondergaan door meer thuiswerk. Want ook een veilige thuiswerkplek is in principe een onderdeel van de RIE.

Wat het ook is, wacht er niet te lang mee. Een RIE moet gewoon op orde zijn en je krijgt een flinke boete als dat niet zo is.

Via onze handige vergelijkingshulp kun je heel gemakkelijk drie offertes opvragen van drie aanbieders die je volledig kunnen ontzorgen bij het uitvoeren of toetsen van zo'n RIE. 

Meer weten? Vul dan de RIE-vragenlijst in via deze link. 

>>> Vind voor mijn de beste RIE-aanbieder