82 duuzend keer badderen
25 maart 2021 
2 min. leestijd

82 duuzend keer badderen

Een koe. Een varken. 184 kippen en een schaap.

Bij elkaar 1.200 kilo vlees schoon aan de haak. Maar ook 9 miljoen liter water, ofwel 82.000 keer in bad gaan en 21 ton co2, ofwel twee jaar de gemiddelde uitstoot van een Nederlander.

Dat is het resultaat als je 30 jaar lang vlees eet.

En voor de rekenverwonderaars onder ons, als je maar één dagje geen vlees eet, ga je die dag dus ruim 7 keer niet in bad.

Er zijn heel veel mensen die denken dat ze vlees nodig hebben. Om beter te kunnen presteren, of omdat ze anders bloedarmoede krijgen of slappe kipfileetjes onder hun armen krijgen enzo.

Of ze denken dat het helemaal geen zin heeft om minder vlees te eten, omdat de rest van de wereld dat wel gewoon blijft doen. Maar dat is allemaal niet waar.

In de Netlfix docu gamechangers wordt een hele batterij topsporters gevolgd die een vegan dieet volgen. Ze eten alleen maar plantaardig voedsel.

En wat blijkt, ze worden niet alleen gezonder, maar gaan zelfs beter presteren, hebben meer uithoudingsvermogen, meer kracht én minder blessures.

Een lange baanrenster die eigenlijk al klaar was met haar carrière, breekt ineens record na record. Een gewichtheffer verbreekt het wereldrecord powerliften door uitsluitend sla weg te kanen.

Obese New Yorkse brandweermannen, die al hijgen als een amechtig paard als ze drie trappen op moeten rennen, zijn binnen hun week van hun cholesterolpillen en insulineshotjes af.

En als je de docu helemaal tot het einde af durft te kijken, dan heb je geen enkele reden meer waarom je überhaupt nog vlees zou willen eten.

Als het gaat om de vooroordelen over arbo en verzuim, zie ik hetzelfde gebeuren als bij hardnekkige vleesmythes.

Arbodiensten zijn duur en organisaties denken slim te zijn door een gratis fopabonnement af te sluiten. Veel werkgevers denken nog steeds dat het eigenregiemodel de redding is voor hun torenhoge verzuim.

Er worden telefoondikke Europese aanbestedingsdocumenten geschreven omdat iemand van inkoop zegt dat dat moet. Of er wordt meewarig beweerd dat een bedrijfsarts nog nooit iemand beter heeft gemaakt.

En net als bij de vleesmythes, is dat allemaal niet waar. Want zelfs het meest dure arbodienstcontract kost je maar 0,5% van je loonsom. Een schijntje ten opzichte van al je andere kosten. Echt, alleen je koffieabonnement is al duurder.

En die contractkosten zijn helemaal een schijntje als je weet dat de kosten die je maakt als het mis gaat, minstens het tienvoudige zijn. Dat een beetje verzuimdossier je al snel een ton kost.

Hoe dat precies zit en welke mythes er nog meer zijn over arbo en verzuim, leer je in de gratis workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie.

Daarin vertellen Marco en ik je alles wat we de afgelopen elf jaar hebben geleerd om een arbodienst te selecteren die echt bij je past. Bijvoorbeeld:

  • Alles wat je moet weten om de beste arbodienst te vinden
  • Privacy en AVG
  • De impact van de coronacrisis op je arbobeleid
  • Eigen Regie: kan dat nog? (spoiler: nee dus)
  • Waarom gratis arbo niet alleen een sprookje is, maar vooral een nachtmerrie
  • Waarom aanbesteden vaak pure tijdverspilling is
  • Hoe je met één WGA-dossier je hele arbo- en vitaliteitsbudget financiert

De workshop is alleen iets voor jou als je binnenkort start met het selecteren van een nieuwe arbodienst, of als je ontevreden bent over je huidige arbodienst en benieuwd bent hoe het anders kan.

Of als je wilt weten hoe je slimmer kunt aanbesteden, waarbij je je natuurlijk wel gewoon aan de formele regels houdt.

Voldoe je aan deze eisen? Voor de workshop van aanstaande dinsdag zijn nog twee laatste plaatsen beschikbaar. Je kunt je aanmelden via deze link.

Aanmelden voor de workshop Inkoop arbodienstverlening en Preventie.