15 minutes of insane
"In the future everyone will be world-famous for 15 minutes."
Dat is misschien wel de beroemdste quote van kunstenaar Andy Warhol. Zijn voorspelling is allang uitgekomen, want elke tienjarige is op social media een beroemdheid wiens leven draait om likes verzamelen.
Op Netflix staat een fascinerende docu over zijn leven, waarbij authentieke filmbeelden worden begeleid door een bijna echte AI-stem die de dagboeken voorleest die Andy jarenlang minutieus bijhield.
Terwijl ik die serie ergens van de winter aan het kijken was, schoot me wat te binnen. Want ik vermoed dat Andy, als hij nog geleefd had, nu een hele andere voorspelling gedaan zou hebben.
Iets in de trant van:
"In the future everyone will have their 15 minutes of insane".
Tenminste, dat zou hij kunnen zeggen als hij wist dat ruim 1 op de 4 volwassenen in het afgelopen jaar psychische klachten heeft gehad. Voor de duidelijkheid, we hebben het dan over 3,3 miljoen Nederlanders.
Vooral jong volwassenen hebben steeds vaker klachten. En volgens het Trimbos, dat deze cijfers publiceerde, zouden deze volwassenen zelfs een officiële diagnose krijgen, dus het zijn niet zomaar wat muggenbultjes.
Sterker nog, uit de cijfers blijkt zelfs dat 48%, ofwel bijna de helft, van alle volwassenen in hun leven psychische klachten heeft.
Dat zijn zoveel mensen dat je je bijna af moet vragen waarom jij eigenlijk nog geen diagnose hebt.
Deze week is het de week van de RIE, kort voor Risico- inventarisatie en Evaluatie. Met een RIE kijk je naar de werkgerelateerde risico's in jouw bedrijf.
Het doel van een RIE is om werkgerelateerde risico's zoveel mogelijk te voorkomen, zodat jouw medewerkers veilig kunnen werken en bedrijfsongevallen niet voorkomen. Ofwel, een zo veilig mogelijke werkomgeving.
Maar een veilige werkplek gaat allang niet meer alleen over werkhelmen, stappers met stalen neuzen en obligate til-instructies. Het gaat steeds vaker om het voorkomen of aanpakken van iets wat we PSA noemen, kort voor psychosociale arbeidsbelasting. Daaronder vallen zaken als werkdruk, stress en ongewenste omgangsvormen.
Want PSA is namelijk beroepsziekte nummer 1. En behalve dat PSA een van de belangrijkste oorzaken is van verzuim, is het ook nog funest voor de productiviteit en het concurrentievermogen van je organisatie.
Tijd om er mee aan de slag te gaan? En wat is nu een mooier moment dan de Week van de RIE, die vandaag is begonnen. Want de week van de RIE is een mooie aanleiding om eens goed in de alle werkgerelateerde risico's te duiken.
Trouwens, niet alleen is voorkomen altijd nog beter dan genezen, maar een RIE is ook gewoon verplicht. Je krijgt dus gewoon een vette boete als je die niet kunt laten zien en de inspectie is dit jaar nogal actief met handhaven. Vraag maar aan de honderden horeca bedrijven die in het eerste kwartaal werden aangeschreven en dachten dat het zo'n vaart niet zou lopen.
Geen idee waar je moet beginnen? Of welke vragen je dan moet stellen? En kun je wel wat hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het vinden van de beste RIE-aanbieders voor jouw organisatie?
Vul dan gewoon onze RIE-vragenlijst in. Die is gebaseerd op bijna 15 jaar ervaring bij duizenden organisaties. We weten niet alleen precies welke aanbieders ervaring hebben in jouw branche, maar ook wie er bij jou in de buurt zit, en natuurlijk wie er capaciteit heeft om aan de slag te gaan. Want echt niemand zit om werk verlegen.
Het enige dat je hoeft te doen is onze korte vragenlijst in te vullen, daarna bellen we je snel voor minimaal 15 minuten onverdeelde aandacht en vinden snel de beste 3 aanbieders voor jou.
Vergelijk gratis 25 RIE-aanbieders >>>